ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Γούναρης (Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο): Η 88η ΔΕΘ δίνει νέο έναυσμα στις σχέσεις Ελλάδας–Γερμανίας

Ο κ. Βασίλης Γούναρης, πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Tις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την ανάπτυξη νέων συμφωνιών μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ όπου η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης, μιλώντας στο CNN Greece.

Στο γερμανικό περίπτερο αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 135 ισχυρά brands με τον κ. Γούναρη να επισημαίνει πως ήδη τα πρώτα μηνύματα είναι ιδιαιτέρως θετικά. «Αισιοδοξούμε ότι η 88η ΔΕΘ θα δώσει ένα νέο έναυσμα οι δύο οικονομίες να αναβαθμίσουν τις διμερές τους σχέσεις» τονίζει.

Εξάλλου, όπως εξηγεί ο κ. Γούναρης, η γερμανική επιχειρηματική κοινότητα δηλώνει ήδη παρούσα, με έργα και υποδομές υψηλότατης επενδυτικής όπως και τεχνολογικής υπεραξίας σε πολλούς σημαντικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία από την τελευταία μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, βάσει όλων των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, η συμβολή στο ΑΕΠ από τη συνολική δράση των επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου, εκτιμήθηκε σε 7,9 δισ. ευρώ το 2022 ή 3,8% του ΑΕΠ.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Βασίλη Γούναρη:

Η Γερμανία αποτελεί φέτος την τιμώμενη χώρα στην 88η ΔΕΘ και στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται δυναμική συμμετοχή των γερμανικών επιχειρήσεων στη φετινή διοργάνωση. Ποιες είναι οι προσδοκίες σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων στο επιχειρηματικό πεδίο και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία;

Από τη συμμετοχή και μόνο περί των 135 ισχυρών brands στο γερμανικό περίπτερο της φετινής ΔΕΘ, καθίσταται ξεκάθαρο ότι στη διάρκεια της διοργάνωσης θα δοθούν πολλές και σημαντικές ευκαιρίες ώστε να υπάρξουν νέα deals μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Ήδη τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ιδιαιτέρως θετικά, οπότε αισιοδοξούμε ότι η 88η Διεθνής Έκθεση θα δώσει ένα νέο έναυσμα οι δύο οικονομίες να αναβαθμίσουν τις διμερές τους σχέσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία έχει επίσης το γεγονός ότι, η όλη διοργάνωση λαμβάνει χώρα στη Βόρεια Ελλάδα, στην καρδιά αυτής, στη Θεσσαλονίκη, στην οποία τις ημέρες αυτές πέφτουν όλα τα φώτα της δημοσιότητας, δίνοντας έτσι στον βόρειο άξονα της χώρας ένα άτυπο προβάδισμα για έναν νέο κύκλο διμερών επενδύσεων, όπως και επιχειρηματικών συνεργασιών, ικανών να στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας. Εξάλλου, η αποκεντρωμένη διάχυση κεφαλαιακών πόρων εξασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη της οικονομίας και, μιλώντας ειδικότερα για τη Βόρειο Ελλάδα η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα περί Δίκαιης Μετάβασης, προσδίδει σε συγκεκριμένες περιοχές πρόσβαση σε έξτρα χρηματοδότηση για τη στήριξη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών, που θα βοηθήσουν και προς την κατεύθυνση της αλλαγής του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου. Στην προσπάθεια αυτή, η γερμανική η επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα, έχει πολλά να προσφέρει και σε κεφάλαια και σε τεχνογνωσία.

Σε ποιους τομείς εκτιμάτε ότι υπάρχουν περισσότερες προοπτικές και ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες συνεργασίες;

Η ελληνική οικονομία βρισκόμενη σε φάση διαρκούς ανάπτυξης και υποστηριζόμενη χρηματοδοτικά από μία σειρά κοινοτικών εργαλείων, με βασικότερα το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ, κατευθύνει μια σειρά επενδύσεων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες διαχέονται σε όλους τους βασικούς κλάδους της εγχώριας αγοράς.

Υπό αυτή την έννοια, σήμερα, επενδυτικές προοπτικές καταγράφονται σε τομείς όπως η «πράσινη» ενέργεια, η κυκλική οικονομία, το R&D και οι νέες τεχνολογίες, οι τηλεπικοινωνίες, η φαρμακοβιομηχανία, οι ασφάλειες, το οργανωμένο λιανεμπόριο, ο τουρισμός, τα logistics, το real estate, οι υποδομές και η αγροδιατροφή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σε όλα τα προαναφερόμενα πεδία η γερμανική επιχειρηματική κοινότητα δηλώνει ήδη παρούσα, με έργα και υποδομές υψηλότατης επενδυτικής, όπως και τεχνολογικής υπεραξίας, προσδίδοντας στην ελληνική οικονομία ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθότι εδώ και πολλές δεκαετίες υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, και από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία.

Ως Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, τα τελευταία 100 χρόνια, δηλαδή από το 1924 μέχρι και σήμερα που γιορτάζουμε έναν αιώνα από την ίδρυση του φορέα, έχουμε τη χαρά όχι μόνο να καταγράφουμε την προοδευτική βελτίωση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, αλλά και να συμμετέχουμε ενεργά ώστε, χρόνο με το χρόνο, η διακρατικές αυτές συνέργειες, επενδυτικές, και επιχειρηματικές, να έχουν και συνέχεια και μεγαλύτερη ένταση. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, θα σταθούμε δίπλα σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Γερμανό επενδυτή και επιχειρηματία που θα εμπιστευθεί την ελληνική οικονομία και θα θελήσει να τοποθετηθεί στη χώρα με νέα κεφάλαια. Παράλληλα, στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε Έλληνα ο οποίος θα επιδιώξει είτε να ανοιχτεί εξωστρεφώς προς τη γερμανική αγορά, είτε να βελτιώσει την ήδη υπάρχουσα θέση του στο εμπόριο της Γερμανίας. Ας μην ξεχνάμε ότι, οι εξαγωγές αποτελούν έναν εκ των βασικότερων πυλώνων αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ.

Ποια είναι η σημερινή εικόνα όσον αφορά στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και πώς αποτιμάται η συμβολή των γερμανικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία;

Σε ότι αφορά το διμερές εμπόριο, βάσει επίσημων στοιχείων, στον τομέα των εισαγωγών η Γερμανία επανήλθε στην πρώτη θέση το 2023, από τη δεύτερη το 2022, πρώτη θέση που κατείχε σταθερά μεταξύ 2015 και 2021, ενώ ήταν τρίτη στην κατάταξη των προορισμών για τις ελληνικές εξαγωγές το 2023. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία ανήλθαν το 2023 στα 3,3 δισ. ευρώ έναντι 3,4 δισ. ευρώ το 2022 και 2,8 δισ. ευρώ το 2021, ενώ η αξία των εισαγωγών από τη Γερμανία προς την Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2023 στα 8,4 δισ. ευρώ, παραμένοντας σταθερή έναντι του 2022 και αυξημένη από τα 6,9 δισ. ευρώ το 2021. Κατά συνέπεια το εμπορικό έλλειμμα αγαθών στο διμερές εμπόριο Ελλάδας - Γερμανίας διευρύνθηκε ελαφρώς στα 5,1 δισ. ευρώ το 2023 από 4,9 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Θα ήθελα εδώ να σημειώσω ότι το μερίδιο της Γερμανίας στις συνολικές εισαγωγές της Ελλάδας καταγράφεται τα τελευταία χρόνια αυξανόμενο φθάνοντας το 2023 στο 10,4%, ενώ ενισχυμένο ήταν και το μερίδιο των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Γερμανία στο 6,6% το 2023.

Σχετικά, τώρα, με τη συμβολή των γερμανικών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, θα επικαλεστώ τα στοιχεία από την τελευταία μελέτη που εκπόνησε το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με τα οποία, βάσει όλων των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, η συμβολή στο ΑΕΠ από τη συνολική δράση των επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου, εκτιμήθηκε σε 7,9 δισ. ευρώ το 2022 ή 3,8% του ΑΕΠ.

Αντίστοιχα, σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά υπολογίστηκε σε 75.000 θέσεις εργασίας, μέγεθος, το οποίο αντιστοιχεί στο 1,6% της συνολικής απασχόλησης στην εγχώρια αγορά εργασίας. Όσο για τα δημόσια έσοδα του κράτους από φόρους και εισφορές, ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον έχουν όμως και τα συμπεράσματα από τη μεθοδολογία των πολλαπλασιαστών του ΙΟΒΕ, βάσει των οποίων για κάθε ένα ευρώ ΑΕΠ που παράγουν οι επιχειρήσεις της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας στη χώρα, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται συνολικά κατά 1,6 ευρώ και αντίστοιχα, σε όρους απασχόλησης, κάθε μια θέση εργασίας στις επιχειρήσεις της κοινότητας στηρίζει 2,4 θέσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης