Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Τι προβλέπει για ΑΠΕ και ηλεκτροπαραγωγή
Ανανεώθηκε:
Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση κατατέθηκε το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και φέρνει νέα δεδομένα σχετικά με το ποσοστό της ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη συνολική ισχύς των συστημάτων αποθήκευσης με συσσωρευτές και αντλησιοταμίευση και την παραγωγή βιομεθανίου, μεταξύ άλλων.
Το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αποτελεί για την Ελληνική Κυβέρνηση ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τα θέματα του Κλίματος και της Ενέργειας και παρουσιάζεται σε αυτό ένας αναλυτικός οδικός χάρτης για την επίτευξη συγκριμένων Ενεργειακών και Κλιματικών Στόχων προς τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2050, με αρχικό ορόσημο το έτος 2030.
Αυτό που κάνει τόσο σημαντικό το ΕΣΕΚ είναι πως παρουσιάζει και αναλύει Προτεραιότητες και Μέτρα Πολιτικής σε όλο το φάσμα της οικονομίας, καθιστώντας το κείμενο αναφοράς για τις επόμενες δεκαετίες.
Δείτε εδώ το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ του ΥΠΕΝ:
ΕΣΕΚ 2024Τα βασικά σημεία αναφοράς
Το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει τα εξής:
Η διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα της καθαρής εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής το έτος 2030 αναμένεται να ανέλθει ως μερίδιο συμμετοχής σχεδόν στο 82%, από το 42% για το έτος 2022.
Για το έτος 2050, οι ΑΠΕ αναμένεται να συνεισφέρουν κατά 96% στο μείγμα της καθαρής εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, ξεπερνώντας ως παραγωγή τα επίπεδα των 132,1 TWh, τα οποία είναι συγκριτικά υψηλότερα από τα αντίστοιχα του έτους 2030 (48,5 TWh) και του έτους 2022 (22,0 TWh).
Η συνολική ισχύς των συστημάτων αποθήκευσης με συσσωρευτές θα ανέλθει σε 4,3 GW και τα συστήματα αποθήκευσης με αντλησιοταμίευση στα 1,7 GW, έως το έτος 2030, με τη συνολική χωρητικότητα των έργων να είναι της τάξης των 11GWh.
Η συνολική παραγωγή βιομεθανίου να ανέλθει στις 2,1 TWh το έτος 2030, στις 3,6 TWh το έτος 2040 και στις 4,6 TWh έτος 2050.
Εξετάζεται η παραγωγή ποσοτήτων πράσινου υδρογόνου της τάξεως της 1 TWh σε ετήσια βάση, μέχρι το έτος 2030, η οποία θα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή συνθετικής κηροζίνης και συνθετικής μεθανόλης.
Αξίζει να σημειωθεί πως το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ δίνει έμφαση στην μείωση των εκπομπών από την ηλεκτροπαραγωγή καθώς περισσότερο από τα 2/3 της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μεταξύ των ετών 2020 και 2030 προέρχονται από τον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι άξονες πολιτικής στην ηλεκτροπαραγωγή
- Συνεχής μείωση της παραγωγής από λιγνίτη, με στόχο τον μηδενισμό της μετά το έτος 2028.
- Σύνδεση των μη διασυνδεμένων νησιών στο διασυνδεδεμένο σύστημα μέχρι το έτος 2030.
- Οι ΑΠΕ να καλύπτουν λίγο χαμηλότερο μερίδιο από το 80% της ηλεκτροπαραγωγής ως το έτος 2030 (ή νωρίτερα) – με ένα σχετικά ισορροπημένο μείγμα μεταξύ ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
- Μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων – όπου το δυναμικό της Ελλάδας είναι εξαιρετικό – με στόχο τα πρώτα έργα να είναι σε λειτουργία το έτος 2030.
- Ανάπτυξη επαρκούς ισχύος και χωρητικότητας συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση).
- Ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και λειτουργία ανταγωνιστικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.
- Ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά μέσω, εκτός των άλλων, της ωρίμανσης του πλαισίου για την απόκριση ζήτησης (demand response).
- Περαιτέρω εξηλεκτρισμός στην τελική κατανάλωση ενέργειας με έμφαση στα κτίρια και τις μεταφορές, καθώς και στην προώθηση συστημάτων αυτοπαραγωγής από ΑΠΕ.
- Αξιοποίηση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων.
- Νέες διεθνείς διασυνδέσεις, με έμφαση στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη για την απορρόφηση της περίσσιας ενέργειας και την ευκολότερη εξισορρόπηση του εθνικού συστήματος.
- Ψηφιοποίηση του δικτύου.
Το ΥΠΕΝ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2024.