ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Νέο καθεστώς διαχείρισης στα δάση: Ο ενεργός ρόλος των ιδιωτών - Στην Αττική το πρώτο βήμα

Νέο καθεστώς διαχείρισης στα δάση: Ο ενεργός ρόλος των ιδιωτών - Στην Αττική το πρώτο βήμα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Σε ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης των δασών, το οποίο θα επιτρέπει σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να αναλάβουν τον καθαρισμό, την προστασία και την διαχείριση του δασικού υλικού, όπως η απομάκρυνση της υπερβάλλουσας βιομάζας, αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. 

Πρόκειται για ένα μέτρο στο πλαίσιο της δασικής μεταρρύθμισης που στόχο έχει την εφαρμογή ενός νέου πιο αποτελεσματικού διαχειριστικού σχεδίου, καθώς όπως σημείωσε το 60% των δασών της χώρας δεν έχουν αυτή την στιγμή διαχειριστικές μελέτες.

«Έχουμε φτιάξει νέες προδιαγραφές για τις δασικές περιοχές» σημείωσε ο υπουργός και προανήγγειλε πως η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει από τις περιοχές της Αττικής.

Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν «αραιώσεις» στα δάση, τα κλαδιά και τα νεκρά δέντρα θα πρέπει να απομακρυνθούν και συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των δασικών ζωνών.

Μάλιστα, όπως είπε αυτά είναι ορισμένα από τα πράγματα που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν οι ιδιώτες ή οι δασικοί συνεταιρισμοί που θα έχουν την ευθύνη της δασικής περιοχής σε βάθος δεκαετίας, ενώ θα έχουν και το δικαίωμα αξιοποίησης του ξύλου.

Παράλληλα, προβλέπεται να υπάρξει και επιδότηση της βιομάζας που απομακρύνεται, καθώς πρόκειται για μια κοστοβόρα διαδικασία η οποία απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε μηχανήματα νέας τεχνολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πρώτοι διαγωνισμοί θα γίνουν στις αρχές του 2025, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης των διαχειριστικών μελετών.