ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δεν αποκλείεται ένας νέος κύκλος επιδοτήσεων στο ρεύμα τον Σεπτέμβριο

Δεν αποκλείεται ένας νέος κύκλος επιδοτήσεων στο ρεύμα τον Σεπτέμβριο
Pexels/ FOX

Σε λιγότερο από δέκα ημέρες θα ανακοινωθούν οι νέες τιμές ρεύματος για τον Σεπτέμβριο και δεν αποκλείεται να δούμε έναν νέο κύκλο επιδοτήσεων στα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια των οικιακών καταναλωτών, όπως έγινε με τους λογαριασμούς του Αυγούστου. 

Συγκεκριμένα, σε αυτή την πιθανότητα αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Open το πρωί της Πέμπτης.

Όπως έχει διευκρινίσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η επιδότηση είναι πιθανό να επεκταθεί και μετά τον Αύγουστο, καθώς η δυνατότητα επιβολής του φόρου ισχύει για έως και 3 μήνες, αλλά σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη «ελπίζουμε η αγορά να ομαλοποιηθεί».

Υπενθυμίζεται πως οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια τον Αύγουστο αφορούν στα οικιακά κυμαινόμενα τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Ειδικότερα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 16€/MWh ή 1,6 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 50 €/MWh ή 5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση θα βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.