ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Νέα σημαντική αύξηση τζίρου στην Βιομηχανία - Στο 6,1 τον Ιούνιο

Νέα σημαντική αύξηση τζίρου στην Βιομηχανία - Στο 6,1 τον Ιούνιο
Pixabay / jarmoluk

Νέα σημαντική αύξηση, σε ετήσια βάση, παρουσίασε ο κύκλος εργασιών στη Βιομηχανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του Ιουνίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2023, παρουσίασε αύξηση 6,1% έναντι μείωσης 16,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022.

Αύξηση αλλά μικρότερη, ύψους 2,8%, παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2024.

Αντίθετα, ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2023 – Ιουνίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023, παρουσίασε μείωση 0,8%, έναντι αύξησης 11,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 6,1% τον Ιούνιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, προήλθε:

  1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας και συγκεκριμένα:

  • Από την αύξηση κατά 6,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, ποτοποιίας.
  • Από τη μείωση κατά 17,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.
  1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών και ειδικότερα:
  • Από την αύξηση κατά 8,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς.
  • Από την αύξηση κατά 5,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εσωτερικής Αγοράς.