ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εξαγωγές: Ποια ελληνικά φρούτα είναι περιζήτητα στις ξένες αγορές

Εξαγωγές: Ποια ελληνικά φρούτα είναι περιζήτητα στις ξένες αγορές
ΑΠΕ ΜΠΕ

Το ελληνικό ακτινίδιο και η φράουλα, κατέγραψαν φέτος ρεκόρ στις εξαγωγές την ίδια στιγμή που σε ανοδική τροχιά κινούνται και τα καλοκαιρινά φρούτα, με τις τιμές πώλησής τους στις ξένες αγορές να είναι αυξημένες μεσοσταθμικά κατά 25%.

Οι εξαγωγές ακτινιδίων σε αξία έφτασαν τον Ιούνιο σε επίπεδα ρεκόρ και συγκεκριμένα στα 305,5 εκατ. ευρώ, με τη χώρα μας να εξακολουθεί να βρίσκεται στην πεντάδα των κορυφαίων παραγωγών παγκοσμίως.

Η δυναμική του ελληνικού ακτινιδίου, που αποτελεί το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν, ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο καθώς τον Νοέμβριο του 2023 «άνοιξε» ακόμη μία αγορά, αυτή της Βραζιλίας, ισορροπώντας τις αντίστοιχες απώλειες που είχαμε από την Ινδία, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο CNN Greece, o ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Κύριοι προορισμοί για το ελληνικό προϊόν είναι οι ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά Ισπανία και Ιταλία, ακολουθούν με ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια ΗΠΑ και Καναδάς αλλά και χώρες της νοτιανατολικής Ασίας, όπως η Κίνα.

Σε πρώτο πλάνο η φράουλα

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές φράουλες, οι εξαγωγές ανήλθαν στα 158 εκατ. ευρώ σε αξία, με τις τιμές αυξημένες φέτος περί το 30%, ενώ σε όγκο ξεπέρασαν τους 78.000 τόνους.

Ο κ. Πολυχρονάκης εξηγεί πως μέσα σε μία επταετία, από το 2014 δηλαδή και το εμπάργκο της Ρωσίας στην εισαγωγή ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών, η οποία έως τότε απορροφούσε το 60% της ελληνικής φράουλας, καταφέραμε να επιτύχουμε σταδιακά σχεδόν τον διπλασιασμό των εξαγωγών μας.

Οι Έλληνες παραγωγοί, όπως σημειώνει ο ίδιος, προσαρμόστηκαν, στο μεταξύ, στα χαρακτηριστικά της φράουλας που ζητούσαν οι Κεντροευρωπαίοι τα οποία διέφεραν από εκείνα των Ρώσων.

Τεράστια άνοδος στα σταφύλια

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές των καλοκαιρινών φρούτων, οι οποίες έως τις 16 Αυγούστου, με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζεται η Incofruit Hellas, εμφανίζονται αυξημένες κατά 8,2%.

Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι εξαγωγές των επιτραπέζιων σταφυλιών με άνοδο 34,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, καθώς λόγω καιρικών συνθηκών, η φετινή συγκομιδή ξεκίνησε νωρίτερα φέτος.

Αυξημένες κατά 24,8% σε ποσότητες εμφανίζονται και οι εξαγωγές στα νεκταρίνια, κατά 21,2% στα κεράσια και κατά 11,4% στα ροδάκινα. Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, το 2024 είναι μία καλή και πλούσια χρονιά όσον αφορά στην παραγωγή στη χώρα μας, η οποία ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν.