ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πανώλη αιγοπροβάτων: Προβληματισμός στην αγορά και ανησυχία για ανατιμήσεις - Η εικόνα στην εστίαση

Πανώλη αιγοπροβάτων: Προβληματισμός στην αγορά και ανησυχία για ανατιμήσεις - Η εικόνα στην εστίαση
INTIME NEWS

Σε αναβρασμό βρίσκεται η αγορά κρέατος, τόσο οι παραγωγοί όσο και οι επαγγελματίες, όπως επίσης και ο κλάδος της εστίασης, εξαιτίας της πανώλης των αιγοπροβάτων, ακόμη δε περισσότερο, ενόψει και του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου.

Η παράταση των περιοριστικών μέτρων για τη μετακίνηση και σφαγή αμνοεριφίων μέχρι τις 19 Αυγούστου, έχει εντείνει τα προβλήματα υπήρχαν από την προηγούμενη εβδομάδα σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη. Το κρητικό αρνί είναι «είδος υπό εξαφάνιση» στα κρεοπωλεία του νησιού, σε μία περίοδο που οι ανάγκες στο νησί αυξημένες, λόγω του τουρισμού αλλά και των πολλών προγραμματισμένων κοινωνικών εκδηλώσεων (γάμου, βαφτίσεις κτλ), όπως επισήμαναν οι επαγγελματίες του κλάδου στο CNN Greece.

Σημειώνεται, μάλιστα, πως έπειτα από ευρεία σύσκεψη κτηνοτρόφων του νησιού που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα ζήτησε το άνοιγμα των σφαγείων, με τήρηση αυστηρών προδιαγραφών και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Στην επιστολή επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως μετά την εμφάνιση των δυο κρουσμάτων, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με το πρωτόκολλο, υπογραμμίζοντας και τα αρνητικά αποτελέσματα στο σύνολο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια.

«Φρένο» στην κατανάλωση και προβληματισμός για τις εισαγωγές

Την ίδια στιγμή στα κρεοπωλεία της Αττικής και άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, οι επαγγελματίες παρατηρούν σημαντική πτώση της κατανάλωσης στο αρνί και «στροφή» των πελατών τους προς άλλα ειδή κρέατος, σε μία περίοδο όπου λόγω του Δεκαπενταύγουστου, η ζήτηση τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυξημένη. Εκπρόσωποι των κρεοπωλών εκφράζουν μάλιστα τον προβληματισμό τους σχετικά με τις εισαγωγές αρνιού από χώρες όπως η Ρουμανία, την ίδια στιγμή που, όπως επισημαίνουν, δεν επιτρέπονται οι σφαγές σε περιοχές της χώρας μας όπου δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα.

Ανησυχία για ανατιμήσεις

Αντίστοιχη είναι η εικόνα της κατανάλωσης και στον κλάδο της εστίασης. Πέραν των νησιών και των περιοχών με έντονη τουριστική κίνηση όπου λόγω της παρουσίας των επισκεπτών υπάρχει ζήτηση, οι περισσότεροι καταναλωτές που επισκέπτονται εστιατόρια και ταβέρνες, έχουν περιορίσει τις παραγγελίες τους σε αρνί, προτιμώντας τα υπόλοιπα είδη κρέατος. «Οι τιμές προς το παρόν δεν έχουν αλλάξει» σημειώνει στο CNN Greece o πρόεδρος των Εστιατόρων Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης, εκτιμώντας πάντως ότι πιθανόν να δούμε ανατιμήσεις στο αρνί, το επόμενο διάστημα.

Την ανησυχία τους πως η αναστάτωση που έχει προκληθεί από την πανώλη των αιγοπροβάτων θα επηρεάσει τις τιμές όχι μόνο στο αρνί αλλά και σε τυροκομικά προϊόντα εκφράζουν, από την πλευρά τους και παράγοντες της αγοράς, εκτιμώντας πως η αυξημένη ζήτηση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα θα οδηγήσει τις τιμές προς τα πάνω.