ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ψηφίζεται η τροπολογία για το έκτακτο τέλος στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας - Τι προβλέπει

Ψηφίζεται η τροπολογία για το έκτακτο τέλος στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας - Τι προβλέπει
Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ / EUROKINISSI

Ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή (31/07) η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με την οποία επιβάλεται έκτακτο τέλος στο φυσικό αέριο που καταναλώνουν τα εργοστάσια για να παράξουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Πρόκειται για τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιιουσίας και των θυγατρικών της» που αφορά την φορολόγηση των υπερκερδών που αποκόμισαν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την τροπολογία αυτή ανοίγει ο δρόμος για τις ανακοινώσεις της Παρασκευής 2/8 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τις επιδοτήσεις των νοικοκυριών με πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, προκειμένου οι τελικές τιμές καταναλωτή να κυμανθούν κοντά στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Από τα έσοδα του έκτακτου τέλους που υπολογίζονται στα 45 - 50 εκατ. ευρώ θα επιδοτηθούν τα κυμαινόμενα τιμολόγια των νοικοκυριών που δεν θα ξεπεράσουν σε κατανάλωση τις 500 KWh.

Το τέλος έχει οριστεί στα 10 ευρώ/MWh και θα εφαρμοστεί αρχικά στις καταναλώσεις του Ιουλίου, με την προοπτική συνέχισης και για τους επόμενους μήνες, ανάλογα με τις τιμές που θα διαμορφωθούν.

Αλυτικότερα, όπως αναφέρει η τροπολογία, «σε κάθε κατανεμόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο επιβάλλεται ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 (Α΄ 181)» και συνεχίζει «η εισφορά ανέρχεται σε ποσό δέκα (10) ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού Αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

«Από την επιβολή της εισφοράς εξαιρούνται οι μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τον ν. 4414/2016 (Α' 149) ή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 3468/2006 (Α' 129) ή αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3468/2006».

Τι αλλάζει για το τιμολόγιο Γαία

Παράλληλα, σε διάταξη της τροπολογίας ορίζεται ότι με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφερθούν από την 1η Αυγούστου οι αγροτικές παροχές στο ειδικό τιμολόγιο "Γαία".

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι αγρότες και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ειδικό τιμολόγιο, μπορούν να το δηλώσουν στον προμηθευτή τους.

Τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου ρυθμίζονται με μηδενικό επιτόκιο.