ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εστίαση: «Μαχαίρι» στις δαπάνες των διακοπών - Η εικόνα στα νησιά

ΙΝΤΙΜΕ

Λιγότερες έξοδοι σε ταβέρνες, μικρότερες παραγγελίες και πιο συχνά, φαγητό στο χέρι. Οι συνήθειες που υιοθέτησαν τα τελευταία χρόνια, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, Έλληνες και ξένοι τουρίστες στις διακοπές τους, συνεχίζονται και το φετινό καλοκαίρι.

Στην «καρδιά» του καλοκαιριού, σε μία περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις της εστίασης εμφάνιζαν στο παρελθόν, 100% πληρότητα, φέτος, σε πολλές περιπτώσεις «δεν πιάνουν ούτε το 60%, ακόμη και τις ώρες αιχμής» σημειώνει χαρακτηριστικά στο CNN Greece ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, Περιφερειάρχης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου.

Η τάση για περιορισμό του κόστους διατροφής από πλευράς των τουριστών είναι ακόμη εντονότερη σε σύγκριση με πέρσι, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, την ίδια στιγμή άλλωστε, που μειωμένες είναι και οι διανυκτερεύσεις τους. Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα στον κλάδο της εστίασης, η πτώση στην κατανάλωση, σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, φτάνει ακόμη και το 60%, όπως εξηγεί ο ίδιος. Για τους επισκέπτες, το «γρήγορο» φαγητό στο χέρι και το μαγείρεμα, εφόσον διαμένουν σε δωμάτιο που διαθέτει τις παροχές, αποτελούν πρώτη επιλογή κατά τις διακοπές τους, ενώ οι έξοδοι για φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόρια περιορίζονται δραστικά.

Σχετικά με τις τιμές, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει πως οι αυξήσεις μεσοσταθμικά αγγίζουν περίπου το 10%, την ίδια στιγμή ωστόσο, όπως συμπληρώνει, που για τους επαγγελματίες, η επιπλέον επιβάρυνση στο λειτουργικό κόστος (πρώτες ύλες, ενέργεια, μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές) ξεπερνά το 30%.

Ενόψει του Αυγούστου, οπότε και κορυφώνεται η τουριστική κίνηση, ο κ. Παπαδόπουλος δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος πως η συγκεκριμένη εικόνα θα ανατραπεί, περιμένοντας πάντως, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όσες επιχειρήσεις συνεχίσουν τη λειτουργία τους, να επωφεληθούν από την τουριστική κίνηση η οποία επεκτείνεται πλέον και πέραν του καλοκαιριού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης