ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ρεύμα: Κατατέθηκε η τροπολογία για τον έκτακτο φόρο στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας

Ρεύμα: Κατατέθηκε η τροπολογία για τον έκτακτο φόρο στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας

Τιμολόγιο ρεύματος

Pixabay

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών που αποκόμισαν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, και πλέον ανοίγει τον δρόμο για τις ανακοινώσεις της Παρασκευής 2/8 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τις επιδοτήσεις των νοικοκυριών με πράσινα και κίτρινα τιμολόγια. 

Πρόκειται για την τροπολογία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη η οποία προβλέπει την επιβολή έκτακτου τέλους στο φυσικό αέριο που καταναλώνουν τα εργοστάσια για να παράξουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα έσοδα από το τέλος αυτό αναμένεται να φτάσουν τα 45 - 50 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτήσουν την επιδότηση στα κυμαινόμενα τιμολόγια των νοικοκυριών που δεν θα ξεπεράσουν σε κατανάλωση τις 500 KWh.

Το τέλος έχει οριστεί στα 10 ευρώ/MWh και θα εφαρμοστεί αρχικά στις καταναλώσεις του Ιουλίου, με την προοπτική συνέχισης και για τους επόμενους μήνες, ανάλογα με τις τιμές που θα διαμορφωθούν.

Σημειώνεται πως η τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών για την «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της».

Η τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας