ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ακίνητα: Τι σπίτι βρίσκουν οι φοιτητές με ενοίκιο έως 350 ευρώ στην Αττική

EUROKINISSI

Πολύ μικρά διαμερίσματα, σε ισόγειο ή ημιυπόγειο και ακίνητα μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται σε λιγότερο «δημοφιλείς» περιοχές, είναι στην πλειονότητα τους οι διαθέσιμες κατοικίες με ζητούμενο ενοίκιο έως 350 ευρώ που απευθύνονται σε φοιτητές, οι οποίοι θα σπουδάσουν σε σχολές της Αττικής.

Η φετινή χρονιά, χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς, ίσως η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών σε ό,τι αφορά την αναζήτηση φοιτητικής στέγης καθώς η διαθεσιμότητα στην Αττική είναι ακόμη χαμηλότερη σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estate, σύμφωνα με τα οποία, ειδικά στις «παραδοσιακές» φοιτητικές περιοχές της Αθήνας, η διαθεσιμότητα σε κατοικίες άνω του 1ου ορόφου, έως 50 τμ. με ζητούμενο ενοίκιο έως 300 ευρώ, είναι της τάξεως του 0,8%, ουσιαστικά δηλαδή μηδενική. Την ίδια χρονική περίοδο πέρσι, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 2,89% και το 2022, στο 10%.

Έτσι, οι οικογένειες των φοιτητών που θα σπουδάσουν στην Αθήνα, προκειμένου να βρουν σπίτι με ενοίκιο έως 300 – 350 ευρώ θα αναγκαστούν να στραφούν σε πολύ μικρά διαμερίσματα, επιφάνειας 18 τμ -25 τμ, σε κατοικίες που βρίσκονται σε ισόγειο ή ημιυπόγειο καθώς και σε ακίνητα μεγάλης ηλικίας, 40 ετών και άνω.

Στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που προκύπτουν από αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες, το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο ενοίκιο έως 350 ευρώ είναι ακίνητα έως 30 τμ, στην πλειονότητά τους μη ανακαινισμένα και κυρίως σε περιοχές που δεν αποτελούν τις πρώτες επιλογές των φοιτητών. Από την έρευνα φαίνεται ακόμη πως διαθέσιμες κατοικίες με σχετικά προσιτό ενοίκιο, άνω του 1ου ορόφου, υπάρχουν σε περιοχές όπως, Αγ. Μελετίου - Πλ. Βικτωρίας – Μάρνη, Πλατεία Βάθης, Πλατεία Αμερικής, Σεπόλια ενώ στις υπόλοιπες γειτονιές του κέντρου, πρόκειται κυρίως για διαμερίσματα σε ισόγειο ή ημιυπόγεια.

Σε ό,τι αφορά τις «παραδοσιακές» φοιτητικές περιοχές της Αττικής, όπως Καλλιθέα και Ζωγράφου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η διαθεσιμότητα κατοικιών με ενοίκιο έως 300 ευρώ είναι σχεδόν μηδενική. Στις αγγελίες με ζητούμενο μίσθωμα μέχρι αυτό το ποσό, παρατηρείται ότι πρόκειται κυρίως για διαμερίσματα έως 37 τ.μ, ισόγεια ή ημιυπόγεια και ηλικίας 45 ετών και άνω.

Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, σχεδόν 8 στα 10 σπίτια έως 50 τμ, έχουν ζητούμενο ενοίκιο άνω των 400 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση, το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών με ενοίκιο έως 350 είναι επίσης ακίνητα ισόγεια ή ημιυπόγεια. Αντίστοιχη, όσον αφορά στις προδιαγραφές των ακινήτων, είναι και η εικόνα στις περιοχές του Πειραιά. Εκεί, διαθεσιμότητα καταγράφεται στα υψηλότερα ζητούμενα μισθώματα καθώς το 68,7% των διαθέσιμων κατοικιών έχουν ενοίκιο άνω των 500 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης