ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παπαθανάσης: Τον Οκτώβριο το 5ο αίτημα για εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αίτημα για εκταμίευση 1,3 δισ. ευρώ στο σκέλος των επιδοτήσεων και 2,3 δισ. ευρώ στο σκέλος των δανείων, δηλαδή συνολικά 3,6 δισ. ευρώ, θα υποβάλει τον Οκτώβριο η Ελλάδα στο πλαίσιο το Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπαν αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανασης και το οικονομικό επιτελεί, η Ελλάδα θα υποβάλει το επόμενο διπλό αίτημα για εκταμίευση κονδυλίων ύψους 3,6 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο από το ΤΑΑ.

Μάλιστα, στην Ευρώπη, μόνο τρεις χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Ελλάδα έχουν υποβάλει τέσσερα αιτήματα πληρωμής, με την εκταμίευση του τέταρτου αιτήματος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλους του Ιουλίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Κομισιόν η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση σε σχέση με τις εκταμιεύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ και στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ κατατάσσεται στην 3η θέση στην απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ με πληρωμές 1,169 δισ ευρώ.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως όσον αφορά στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, οι εκταμιέυσεις συμβασιοποιημένων δανείων της Ελλάδας ανέρχονται στο 35% με συνολικό προϋπολογισμό δανείων 12 δισ. ευρώ εκ των οποίων από το Ταμείο καλύπτονται τα 5,17 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως θέμα της καθιερωμένης Συνέντευξη Τύπου ήταν η σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

Στο επίκεντρο της συνέντευξης βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης