ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη

Pixabay

ΣΤο 2,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Eυρωζώνη έτρεξε τον Ιούνιο με ετήσιο ρυθμό 2,5%, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά, επιβραδύνοντας οριακά από το 2,6% του Μαΐου.

Για την Ελλάδα η Eurostat ανέφερε ότι ο ΔΤΚ τον Ιούνιο διαμορφώθηκε επίσης στο 2,5% ετησίως, οριακά υψηλότερα από την αρχική της εκτίμηση για 2,4% όσο και τον Μάιο.

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1% στη σύγκριση Ιουνίου - Μαΐου, όπως είχε αναφερθεί αρχικά.

Μικρή αναθεώρηση σε επίπεδο ευρωζώνης υπήρξε στο μέτρο του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού, ο οποίος παρουσίασε αύξηση 0,4% μηνιαίως αντί 0,3% που είχε εκτιμηθεί προκαταρκτικά.

Σε ετήσια βάση, το μέρος του ΔΤΚ που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων της ενέργειας και του αλκοόλ και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ ως πιο κατατοπιστικό των μελλοντικών πληθωριστικών τάσεων, επιβεβαιώθηκε στο 2,9% ετησίως.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6% ετησίως από το 2,7% ένα μήνα πριν.

Στις κατά τόπους μετρήσεις, οι χαμηλότεροι ρυθμοί πληθωρισμού τον Ιούνιο παρατηρήθηκαν στη Φινλανδία με 0,5% ετησίως, στην Ιταλία με 0,9% και στη Λιθουανία με 1%.

Αντίθετα, τα υψηλότερα επίπεδα του ΔΤΚ ήταν στο Βέλγιο με 5,4%, στη Ρουμανία με 5,3% και τις Ισπανία και Ουγγαρία με 3,6% αμφότερες.

Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαεπτά κράτη - μέλη της ΕΕ, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε εννέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης