ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρία μέτρα στήριξης στους καταναλωτές για τις αυξήσεις στο ρεύμα - Πότε μπαίνουν σε εφαρμογή

Pixabay

Με τρία μέτρα που περιλαβάνουν την επαναφορά του τέλους ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο για δυο μήνες, τις επιδοτήσεις στους οικιακούς καταναλωτές, αρχής γενομένης τον Αύγουστο, αλλά και έκτακτο μηχανισμό που θα παρεμβαίνει σε περίπτωση στρεβλώσεων, απαντά η κυβέρνηση στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Το ακριβές ύψος των επιδοτήσεων θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Οι ανακοινώσεις για τα ποσά θα γίνουν τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου για να δούμε πως θα κυμανθούν οι τιμές χονδρικής και λιανικής», εξήγησε ο υπουργός.

Τα τρία μέτρα στήριξης:

  • Επαναφορά του έκτακτου τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, που είχε θεσπιστεί στην διάρκεια της κρίσης. Ο φόρος θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον 2 μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο). Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, καθώς πρέπει πρώτα να μετρηθεί το φαινόμενο. Η εισφορά θα νομοθετηθεί άμεσα και ανά θερμική μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο. «Ο σκοπός είναι να υποστηρίξουμε προσωρινά τους καταναλωτές», είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.
  • Επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών για τον Αύγουστο του 2024. Ο κ. Σκυλακάκης δεν ανακοίνωσε το ύψος της επιδότησης λέγοντας πως «θέλουμε να ξέρουμε πως θα κινηθούν οι τιμές της χονδρικής και της λιανικής». Το ύψος της επιδότησης θα ανακοινωθεί αρχές Αυγούστου, αφού ανακοινωθούν οι τελικές τιμές των πράσινων τιμολογίων. Όπως εξήγησε η κ. Σδούκου, μέσω του «κουμπαρά» πού θα συγκεντρωθεί θα επιδοτηθούν οι καταναλωτές που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια, πράσινα και κίτρινα. Το όριο κατανάλωσης για την επιδότηση θα είναι έως 500 κιλοβατώρες για οικιακούς καταναλωτές.

«Η περίμετρος των δικαιούχων, το ακριβές ποσό της επιδότησης για κάθε κατηγορία θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών τιμών του ειδικού πράσινου τιμολογίου τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Τα νοικοκυριά που είναι στο Κοινωνικό Οικιακό τιμολόγιο θα επιδοτηθούν με υψηλότερα ποσά. Η επιδότηση θα είναι οριζόντια για όλα τα νοικοκυριά. «Αν προεξοφλούσαμε τώρα τις τιμές του Αυγούστου θα δίναμε λάθος σήμα στην αγορά», εξήγησε η κ. Σδούκου.

  • Θα ενσωματωθεί νομοθετικά στην ευρωπαϊκή οδηγία έκτακτος μηχανισμός που θα παρεμβαίνει σε περίπτωση στρεβλώσεων με ενδημικά χαρακτηριστικά.

Μέτρα στήριξης αλλά με υπευθυνότητα

Να σημειωθεί πως κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση εξετάστηκε και η ιδέα περί επιβολής νέας έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ένα μέτρο το οποίο είχε εφαρμοστεί και στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης το 2022, αλλά προς το παρόν απορρίφθηκε.

Είχε προηγηθεί το αίτημα του πρωθυπουργού για αναλυτική ενημέρωση, όσον αφορά στα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Αλλά και για τα αποτελέσματα των ελέγχων στους οποίους έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων για τις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιπτώσεις πιθανής κερδοσκοπίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης