ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Επενδύσεις για όλους στην ενέργεια

Επενδύσεις για όλους στην ενέργεια

Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στον τρόπο που γίνονται οι επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας, καθώς γίνεται όλο και πιο σαφές πως η ενεργειακή μετάβαση αφορά όλους τους πολίτες και πλέον αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της «πράσινης» εξέλιξης.

Είναι κάτι που ξεκίνησε με τις συμφωνίες της ευρωπαϊκής κοινότητας σε επίπεδο ηγεσίας, δρομολογήθηκε με μια σειρά από χρηματοδοτικά προγράμματα της κυβέρνησης προς επιχειρηματίες και ιδιώτες και πλέον έχει φτάσει στο στάδιο της προσωπικής πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, τα προγράμματα του ΥΠΕΝ προς αυτή την κατεύθυνση δεν σταματούν, ωστόσο η πράσινη μετάβαση βρίσκεται πλέον πιο κοντά στον Έλληνα πολίτη, ο οποίος μπορεί να γίνει ο ίδιος επενδυτής αξιοποιώντας τα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν και συνδέουν την ενεργειακή μετάβαση με την τοπική κοινωνία.

Τα προγράμματα που «τρέχουν»

  • Φωτοβολταϊκά στο χωράφι

Ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, μπορούν να λάβουν οι αγρότες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι».

Το πρόγραμμα αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις.

Μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από:

  1. επαγγελματίες αγρότες
  2. αγρότες ειδικού καθεστώτος και
  3. αγροτικές επιχειρήσεις

Παρότι ο πρώτος κύκλος για τις αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος σύντομα αναμένεται να ανοίξει και νέος κύκλος, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος.

  • Φωτοβολταϊκά στη στέγη

Νοικοκυριά και αγρότες που μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία), με επιδότηση που ξεκινάει από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά, είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος φωτοβολταϊκά στην στέγη.

Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Η επιδότηση της μπαταρίας μπορεί να φτάσει το 90% ή το 100%, ανάλογα με την περίπτωση.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

Στην πρώτη φάση κατατέθηκαν 15.945 αιτήσεις από νοικοκυριά, μεταξύ των οποίων και ευάλωτα, για τα οποία είχε προβλεφθεί ενισχυμένο ποσοστό επιδότησης. Η εξέταση των αιτημάτων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

  • Thessaly energy μέσω crowdfunding

Από την 1η Ιουλίου άνοιξε η πλατφόρμα της AkuoCoop για εγγραφές προκειμένου να αντληθούν επενδυτικά κεφάλαια από πολίτες που επιθυμούν να επενδύσουν στην τοπική και βιώσιμη οικονομία.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding campaign) που γίνεται στη χώρα μας και αφορά στην αναχρηματοδότηση του έργου Thessaly Solar Power ισχύoς 4 MWp που λειτουργεί στη Θεσσαλία από τον Αύγουστο του 2022, εκτείνεται σε 20 στρέμματα γης και περιλαμβάνει 4 φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η καμπάνια χρηματοδότησης θα είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίου ενός εκατομμυρίου ευρώ και με το επενδυτικό προϊόν να έχει την μορφή ομολόγων σταθερού επιτοκίου 6,5%.

Η συμμετοχή στη χρηματοδότηση είναι προσβάσιμη ηλεκτρονικά, από €100 και άνω, κατόπιν προηγούμενης εγγραφής στην πύλη που φιλοξενεί την πλατφόρμα της Lendosphere.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ