ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Δίψα» για περισσότερη ενέργεια και νέα δεδομένα μέχρι το 2060

«Δίψα» για περισσότερη ενέργεια και νέα δεδομένα μέχρι το 2060

Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αυξήθηκε σε ποσοστό ρεκόρ κατά 2,0% το 2023, σε 620 exajoules.

Η ενεργειακή μας «δίψα» συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, με την περσινή αύξηση να υπερβαίνει τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 1,4%. Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας έχει διπλασιαστεί από το 1986.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Energy Institute για την παγκόσμια κατάσταση στην ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το πετρέλαιο σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης σε μονάδες ενέργειας (exajoules), ενώ η κατανάλωση υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε το 2023.

Το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας μειώθηκε ελαφρώς από 81,9% το 2022 σε 81,5% το 2023, ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε από 7,4% σε νέο υψηλό ρεκόρ 8,2%.

Αν και ο ρυθμός επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα παραμείνει έντονος, «η πορεία προς την απαλλαγή του κόσμου από τον άνθρακα παραμένει μακρά» εκτιμά η UBS στην έκθεση της για την ενέργεια.

Όπως σημειώνει «τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν ο βασιλιάς και αποτελούν τη μερίδα του λέοντος στη δίψα μας για ενέργεια», αντιστοιχώντας στο 81,5% της παγκόσμιας ζήτησης, με μικρή μόνο μείωση από το 81,9% το 2022.

Τι να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για συνέχιση της αύξησης της ζήτησης τα επόμενα χρόνια, με βασικούς παράγοντες τις μακροπρόθεσμες τάσεις της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, της αστικοποίησης και της οικονομικής ανάπτυξης.

Όμως, η πρόσθετη αύξηση της ζήτησης ενέργειας από τις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης και τη βιομηχανική ανάπτυξη, ιδίως στον ανεπτυγμένο κόσμο, θα επιδεινώσει την κατάσταση στη ζήτηση της ενέργειας παγκοσμίως.

Υπό το πρίσμα της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας, τα κράτη πρέπει να επενδύσουν στην επέκταση και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών τους πόρων εν μέσω της αυξανόμενης «δίψας». Ειδικά, αν σκεφτεί κανείς τις επιπτώσεις της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και της συνεχιζόμενης μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στο σενάριο της UBS ότι η αύξηση της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης θα αυξηθεί κατά 30-50% τα επόμενα 30 χρόνια, η κατάλληλη έμφαση όχι μόνο στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα σημαίνει ότι απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε νέες πηγές ενέργειας για να συμβαδίσουν με την αύξηση της ζήτησης και τις προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.