ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Νέα μέτρα στο ρεύμα: Επιδότηση στους λογαριασμούς και έκτακτο τέλος στους παραγωγούς

Ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τα «πυροσβεστικά» έκτακτα μέτρα για το ρεύμα εξειδικεύει αυτή την ώρα το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, μετά το χθεσινό έκτακτο συμβούλιο και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μέτρα στήριξης, με φόντο τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. 

Επιβεβαιώνοντας τα όσα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, το ΥΠΕΝ ανακοινώνει σήμερα την επιβολή έκτακτου τέλους στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε τα έσοδα αυτά να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, το τέλος στους παραγωγούς ενέργειας θα επιβληθεί για δύο μήνες και η επιδότηση αφορά σε πρώτη φάση τον Αύγουστο και θα αφορά τους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο.

Σημειώνεται πως το ακριβές ύψος της ειδικής εισφοράς υπέρ του ταμείου ενεργειακή μετάβασης, θα υπολογίζεται απο τον ΔΕΔΦΑ και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ενώ άμεσα θα περάσει και το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Παράλληλα προβλέπεται επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος όλων όσων διαθέτουν κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα), οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά, ωστόσο τα κοινωνικά τιμολόγια θα έχουν μια επιπρόσθετη επιδότηση.

Σημειώνεται πως ορίζεται όριο στις 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης.

Με την επιδότηση των λογαριασμών, το κόστος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες, καθώς στόχος είναι να μην περάσει στην κατανάλωση η αύξηση της χονδρεμπορικής αγοράς του Ιουλίου.

Τέλος το τρίτο μέτρο που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίαςγια τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί, με πρόσθετη πρόνοια υπέρ των καταναλωτών για την περίπτωση στρεβλώσεων που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Ενεργειας αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έχουν ληφθεί απο την αρχή της χρονιάς για την στήριξη των καταναλωτών, όπως ήταν η θέσπιση των «χρωματιστών» τιμολογίων ρεύματος, τα οποία κάνουν ποιο εύκολο για τον καταναλωτή να διαλέξει το πρόγραμμα που του ταιριάζει ανάλογα με το ενεργειακό του προφίλ.

Ακόμα αναφέρθηκε στο μέτρο της έκτακτης ενίσχυσης των ενεργειακά ευάλωτων πολιτών που χρησιμοποιούσαν την ηλεκτρική ενέργεια για την θέρμανση τους.

Ενώ παρότρυνε τους αγρότες να επιλέξουν το πρόγραμμα ΓΑΙΑ καθώς «είναι κάτι που πραγματικά τους συμφέρει» όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του κ. Σκυλακάκη, η υφυπουργός Ενέργειας, κα Αλέξανδρα Σδουκου τόνισε πως αυτό που βιώνουμε είναι μια περιφερειακή ενεργειακή κρίση που μας επηρεάζει σημαντικά και δημιουργούν μια «τέλεια καταιγίδα» στης ενεργειακές αγορές στης ανατολικής και ΝΑ Ευρώπης.

Ναι στα μέτρα στήριξης αλλά με υπευθυνότητα

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση εξετάστηκε και η ιδέα περί επιβολής νέας έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ένα μέτρο το οποίο είχε εφαρμοστεί και στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης το 2022, αλλά προς το παρόν απορρίφθηκε.

Είχε προηγηθεί το αίτημα του πρωθυπουργού για αναλυτική ενημέρωση, όσον αφορά στα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Αλλά και για τα αποτελέσματα των ελέγχων στους οποίους έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων για τις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιπτώσεις πιθανής κερδοσκοπίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης