ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στο τραπέζι μέτρα για την μείωση των τιμών ρεύματος - Τα σενάρια που εξετάζονται

Στο τραπέζι μέτρα για την μείωση των τιμών ρεύματος - Τα σενάρια που εξετάζονται
EUROKINISSΙ

Μέτρα για την μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος έθεσε επί τάπητος το κυβερνητικό επιτελείο στην σημερινή έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη (16/7)  υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.

Στα βασικά σενάρια που εξετάστηκαν ήταν η εκ νέου φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, με εφαρμογή της φορολόγησης για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου και το πλαφόν αποκλειστικά για τις τιμές χονδρικής.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ελλάδα, αλλά και να επανέλθει ο «μηχανισμός L».

Στόχος είναι η ανάκτηση εσόδων με την εφαρμογή πλαφόν ανά τεχνολογία, ώστε τα παραπάνω έσοδα που προκύπτουν να διατεθούν υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, τα οποία στη συνέχεια θα δίνονται στους καταναλωτές ως επιδοτήσεις.

Τα νέα μέτρα στήριξης όπως έγινε γνωστό σήμερα, θα εξειδικευτούν το πρωί της Τετάρτης 17/7, ενώ στα νέα μέτρα αναμένεται να αναφερθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα σε τηλεοπτική συνέντυξή του.

Ναι στα μέτρα στήριξης αλλά με υπευθυνότητα

Είχε προηγηθεί το αίτημα του πρωθυπουργού για αναλυτική ενημέρωση, όσον αφορά στα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Αλλά και για τα αποτελέσματα των ελέγχων στους οποίους έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων για τις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιπτώσεις πιθανής κερδοσκοπίας.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής παρέμβασης στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή «δεν χρειάζονται προς το παρόν».

Όπως είπε η λιανική τιμή ρεύματος είναι κατά 10% με 15% κάτω σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο και παρά την πίεση του τελευταίου μήνα «είναι πολύ κάτω από την ΕΕ».

Νέο άλμα στο ρεύμα σήμερα

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η σημερινή ημερήσια τιμή θα διαμορφωθεί στα 176,33 ευρώ ανά MWh, χαμηλότερα από την χθεσινή τιμή στα 191 ευρώ, παρά την διατήρηση στα 32 ευρώ του ολλανδικού TTF.

Υπενθυμίζεται ότι, από την Κυριακή 7 Ιουλίου η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ανατιμηθει άνω του 200%, από τα 64,67 ευρώ, στα 191 ευρώ στις 15 Ιουλίου, με το άλμα να αποδίδεται στην αύξηση της ζήτησης λόγω του καύσωνα και στα προβλήματα στις διασυνδέσεις.

Η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφει άνοδο κατά 33% το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, σε σύγκριση με τη μέση τιμή ολόκληρης της περιόδου του Ιουνίου.

«Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Έχουμε προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων με την Ιταλία, γίνεται συντήρηση στο καλώδιο Ρουμανίας-Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα η Ρουμανία να εξαρτάται από τις εισαγωγές από την ακριβή Ουγγαρία και κάνουμε εξαγωγές. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές. Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες» επισήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ