ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σύσταση buy για τις ελληνικές τράπεζες από την UBS - Ποια είναι τα top picks

Σύσταση buy δίνει η UBS για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, καθώς έχουν πλέον σημαντικά περιθώρια ανόδου, της τάξεως του 26% – 51%, ενώ έχει ανοίξει και ο δρόμος για την επιβράβευση των μετόχων τους, σύμφωνα με την ελβετική επενδυτική τράπεζα. 

Συγκεκριμένα, η UBS θέτει τιμή στόχο 2,30 ευρώ για την Alpha Bank, 2,60 ευρώ για τη Eurobank, 11 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και 5,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Μάλιστα, οι κορυφαίες της επιλογές (top picks) είναι η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες διανομής, ενώ υπάρχουν ορισμένες διαφορές στην τοποθέτησή τους σε βασικά θέματα και προφίλ κινδύνου.

Όπως επισημαίνεται, οι ελληνικές τράπεζες βγαίνουν δυναμικά από την ελληνική κρίση χρέους και βρίσκονται σε καλή θέση για να κεφαλαιοποιήσουν μια ισχυρή μακροοικονομική ανάκαμψη και τον σχετικό εταιρικό πιστωτικό κύκλο.

«Βλέπουμε ισχυρή συσσώρευση κεφαλαίου, υποβοηθούμενο από την ισχυρή κερδοφορία - δείκτης ROTE για το 2026 στο 13% - 20% (προσαρμοσμένος για CET1 στο 14%)», τονίζει η UBS.

Όσον αφορά στα διαθέσιμα προς διανομή κεφάλαια, εκτιμάται πως μέχρι το 2026 μπορούν να φτάσουν το 60% της κεφαλαιοποίησης.

Παράλληλα, ο κίνδυνος περαιτέρω ζημιών από NPEs έχει υποχωρήσει, με το δείκτη πλέον στο 4,4%, ενώ τα DTCs στα κεφάλαια CET1 αναμένεται επίσης να μειωθούν από το 58% στο 35% μέχρι τα τέλη του 2026.

Ο ελβετικός οίκος τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες ωφελούνται σημαντικά από το ελληνικό story ανάκαμψης και την αύξηση του εταιρικού δανεισμού.

«Η Ελλάδα αποτελεί ένα συναρπαστικό story μακροοικονομικής ανάκαμψης και διατηρούμε την εκτίμησή μας για ανάπτυξη της τάξης του 2,5% φέτος και 3% το 2025».

Η εικόνα των μετοχών

Alpha Bank (Buy, PT €2,30): «Είναι ένας κορυφαίος εταιρικός δανειστής στην Ελλάδα με ισχυρή εύπορη λιανική αγορά, αλλά έχει σχετικά χαμηλή κερδοφορία, καθώς και ασθενέστερη πιστωτική ποιότητα και προβλέψεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Η συγχώνευση του ρουμανικού franchise της με την UniCredit θα ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση και βλέπουμε ισχυρή αύξηση κεφαλαίου και δυνητικά σημαντικές διανομές σε σχέση με την κεφαλαιοποίησή της. Βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο αποτίμηση με δυνατότητα επαναξιολόγησης.»

Eurobank (Buy, PT €2,60): «Αυτή η διαφοροποιημένη ελληνική περιφερειακή τράπεζα επιδιώκει να αναπτυχθεί σε Κύπρο και τη Βουλγαρία. Η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου προσφέρει προαιρετικότητα από συνέργειες από τον συνδυασμό με την Eurobank Cyprus, ενώ οι εξαγορές στη Βουλγαρία ενισχύουν επίσης το franchise της εκεί. Η υψηλή κερδοφορία της και η ισχυρή κεφαλαιακή της θέση ξεχωρίζουν. Στην Ελλάδα, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησής της λόγω του χαμηλότερου μεριδίου λιανικής στη μαζική αγορά καταθέσεων αποτελεί μειονέκτημα.»

Εθνική Τράπεζα (Αγορά, PT €11,00): «Αυτή η εθνική πρωταθλήτρια της Ελλάδας διαθέτει ένα ισχυρό franchise λιανικής μαζικής αγοράς με συναρπαστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων του ισχυρού καταθετικού franchise, του ισολογισμού-φρούριο, της υψηλής κερδοφορίας, της καλής πιστωτικής ποιότητας και των προβλέψεων. Η ισχυρή κεφαλαιακή της θέση παρέχει ευελιξία για την αύξηση των διανομών. Το υπόλοιπο κρατικό μερίδιο (ΤΧΣ) ~18% αναμένεται να βγει στην αγορά φέτος.»

Τράπεζα Πειραιώς (Buy, PT €5,50): «Ως η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα με βάση τον ισολογισμό που σχηματίστηκε μέσω πολλών εξαγορών, αποτελεί μια αξιοσημείωτη ιστορία ανάκαμψης, καθώς κατάφερε να εξομαλύνει την έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και να βελτιώσει την κερδοφορία της. Το ισχυρό franchise των βασικών καταθέσεων αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς και η υψηλή παραγωγή προμηθειών και το πολύ αποτελεσματικό μοντέλο (χαμηλότερος δείκτης CIR 29,1%). Περιοριστικό παράγοντα αποτελεί η σχετικά ασθενέστερη κεφαλαιακή της θέση και οι πιθανώς χαμηλότερες πληρωμές σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης