ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Καταγγελίες για εργοδότες που θέλουν να παρακάμψουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας - Τι ισχύει

Καταγγελίες για εργοδότες που θέλουν να παρακάμψουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας - Τι ισχύει

Στις καταγγελίες που αφορούν προσπάθειες ορισμένων εργοδοτών να παρακάμψουν την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας κ. Νίκη Κεραμέως. 

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε σε συνέντευξη της, η επιθεώρηση εργασίας διεξάγει διαρκείς ελέγχους από το 2022 που ξεκίνησε το μέτρο και υπογράμμισε ότι τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ αυστηρά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πρόσθεσε δε ότι το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2022 από τα μεγάλα σουπερμάρκετ και τις τράπεζες και από την 1η Ιανουαρίου του 2024 «έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα, ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή σε βιομηχανία και λιανεμπόριο».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 το μέτρο εφαρμοζόταν σε 150.000 εργαζόμενους, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους προστέθηκαν 600.000 εργαζόμενοι στο μέτρο του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας, φτάνοντας συνολικά τους 750.000 εργαζόμενους.

«Από 1η Ιουλίου πήγαμε σε καθολική εφαρμογή σε βιομηχανία και λιανεμπόριο και από Σεπτέμβριο, από φθινόπωρο, ο στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε πιλοτική εφαρμογή σε τουρισμό και εστίαση» δήλωσε και σημείωσε ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με εκπροσώπους των κλάδων τουρισμού και εστίασης για να δούμε ιδιαιτερότητες, για να λύσουμε πρακτικά ζητήματα και να πάμε από φθινόπωρο σε πιλοτική εφαρμογή, έχοντας κατά νου ότι υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες που θα κλείσουν τον Οκτώβριο. Θέλουμε να τους προλάβουμε, δεν θέλουμε να πιάσουμε κανέναν εξαπίνης, ίσα, ίσα θέλουμε να υπάρχει επαρκής χρόνος για να εξοικειωθούν όλοι».

Επ’ αυτού, η υπουργός ανέφερε ότι έχει ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες να ξεκινήσουν διαδραστικά σεμινάρια για το πως λειτουργεί η κάρτα, να απαντώνται ερωτήματα εργαζομένων και επιχειρήσεων «και να βελτιώνουμε συνεχώς τις οδηγίες, γιατί προφανώς οι άνθρωποι που δουλεύουν στον κλάδο θα έχουν σκεφτεί και πράγματα που εμείς είμαστε εδώ για να συμπεριλάβουμε και να τα βελτιώνουμε» τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ