ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κεραμέως: Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS

Στο θέμα της εξαήμερης απασχόλησης επανέρχεται η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, η οποία παρέχει διευκρινίσεις γύρω από το νέο καθεστώς της «έκτακτης βάρδιας εργασίας».

Σε συνέντευξη της το πρωί της Δευτέρας 15/7, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «αν το πενθήμερο είχε περάσει στο εξαήμερο, το Σάββατο που μας πέρασε οπουδήποτε και να κοιτούσατε θα δούλευε ο κόσμος» και προφανώς αυτό δεν έγινε.

Όπως είπε η κυρία Κεραμέως, αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για μια έκτακτη βάρδια σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, 6 ή 7 ημέρες την εβδομάδα, όπως εργοστάσια, βιομηχανίες τα οποία επιπλέον έχουν κυλιόμενες βάρδιες.

«Ακόμα και τότε δεν εμπίπτουν όλοι οι εργαζόμενοι στο μέτρο. Σε μια βιομηχανία που λειτουργεί 24 ωρες το 24ωρο ,το λογιστήριο π.χ. δεν λειτουργεί 24 ώρες», διευκρίνισε η υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η έκτακτη βάρδια δεν μπορεί να ζητείται από τον εργαζόμενο συνεχώς και συστηματικά, καθώς αυτό είναι παράνομο και καταχρηστικό εκ μέρους του εργοδότη, και βεβαίως ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί και προστατεύεται από την νομοθεσία.

«Η δυνατότητα έκτακτης βάρδιας είναι ένα μέτρο που έρχεται να καταπολεμήσει την υποδηλωμένη και την αδήλωτη εργασία». Με την έκτακτη βάρδια οι εργαζόμενοι πληρώνονται συν 40% αν είναι Σάββατο, συν 115% αν είναι Κυριακή και αργία, συν 140% αν είναι Κυριακή/αργία και νυχτερινά» διευκρίνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης