ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σδούκου: Η Χίος διαθέτει σημαντικά αποθέματα αντιμονίου - Μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη

ΥΠΕΝ

Τη Χίο επισκέφθηκε χθες, Τετάρτη 11 Ιουλίου, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, με σκοπό να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους τοπικούς και παραγωγικούς φορείς και πρωτίστως τους κατοίκους του νησιού για να συζητήσει τις προοπτικές μεταλλευτικής αξιοποίησης του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου του Κεράμου στη βόρεια πλευρά της Χίου.

Συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη και υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου και της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), η Υφυπουργός είχε ενημερωτική συνάντηση με τον Δήμαρχο Χίου, κ. Γιάννη Μαλαφή, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε αυτοψία στα μεταλλεία αντιμονίου στον Κέραμο.

Κατά την πρωινή συνάντηση στο Δημαρχείο, η Υφυπουργός συζήτησε τρόπους επίλυσης των ζητημάτων που ανακύπτουν κατά την προσπάθεια του Δήμου για την ενεργειακή μετάβαση του νησιού σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εξηγώντας τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνέχεια η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και το κλιμάκιο του Υπουργείου μετέβησαν στη βόρεια Χίο για να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις των παλιών μεταλλείων, να ξεναγηθούν στις υφιστάμενες στοές και να δουν από κοντά τον σταθμό φορτοεκφόρτωσης, που λειτουργούσε στο επίνειο του Κεράμου, τον παραθαλάσσιο οικισμό Αγιάσματα.

Σε ανοικτή συζήτηση που ακολούθησε το απόγευμα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών και τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του ΕΑΓΜΕ παρουσίασαν, εκτενώς, όλες τις αναπτυξιακές πτυχές της προοπτικής αξιοποίησης του μεταλλευτικού χώρου, ενώ στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους κατοίκους του νησιού, η πολυπληθής παρουσία των οποίων ήταν ενδεικτική του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την εν λόγω προοπτική.

Η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει λάβει ακόμη την τελική απόφαση για την εκμετάλλευση, αλλά βρίσκεται στη φάση διερεύνησης της δυνατότητας αυτής.

«Η Ελλάδα διαθέτει ένα πλούσιο δυναμικό σε ορυκτές πρώτες ύλες, το οποίο για πολλά χρόνια παραμένει αναξιοποίητο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η Χίος διαθέτει σημαντικά αποθέματα αντιμονίου. Γεγονός που μπορεί να δώσει την ευκαιρία στο νησί να πρωταγωνιστήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της αξιοποίησής του». Παράλληλα, έκανε σαφές ότι «για την ορθολογική αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών απαιτούνται ο σωστός σχεδιασμός από την Πολιτεία, με αυστηρούς κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας και η κοινωνική άδεια λειτουργίας». Η κυρία Σδούκου αναφέρθηκε και στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή αυτονομία και τη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενες πρώτες ύλες, τονίζοντας ότι «η αξιοποίηση των κοιτασμάτων αντιμονίου στη Χίο εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο».

Κατά την ομιλία της στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της ανταλλαγής απόψεων αναφέροντας:

«Στόχος του ανοιχτού διαλόγου που εγκαινιάζουμε σήμερα, είναι η ενημέρωση των πολιτών του νησιού και ειδικότερα των κατοίκων των χωριών της περιοχής, για την πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο το Δημόσιο Μεταλλείο Χίου, εξασφαλίζοντας την κοινωνική αποδοχή του έργου. Η πρότασή μας αφορά στον ελληνικό αντιμονίτη της Χίου και πιο συγκεκριμένα στον ήδη θεσμοθετημένο δημόσιο μεταλλευτικό χώρο του νησιού, για τον οποίο προτείνεται διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός, ώστε να εκμισθωθεί ένα τμήμα του για έρευνα και πιθανή αξιοποίηση του κρίσιμου μετάλλου αντιμονίου».

Η Υφυπουργός ανέφερε ότι έχουν προηγηθεί τόσο το πόρισμα ειδικής επιτροπής για την αξιολόγηση του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού των Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων (ΔΜΧ) της Χώρας, όσο και -προσφάτως- όλες οι γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες αρχές, κεντρικές και περιφερειακές (π.χ. Αρχαιολογία, Περιβάλλον, Δασική υπηρεσία, Επιθεώρηση Μεταλλείων κ.α.) για τη διασφάλιση της φυσικής ακεραιότητας της περιοχής.

«Από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας και της σύμβασης που θα συναφθεί, ώστε να εξασφαλίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη, τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία» τόνισε, ενώ αναφερόμενη στη μεταλλευτική κληρονομιά της περιοχής Κεράμου-Αγιασμάτων η κυρία Σδούκου είπε ότι «η όποια εκ νέου ανάπτυξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, θα πρέπει να προϋποθέτει σχετικό πρόγραμμα με δράσεις για τη διατήρηση-αναστήλωση και ανάδειξη των μνημείων αυτών, στο πλαίσιο προώθησης του βιομηχανικού τουρισμού».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης και ανέφερε ότι «ο τόπος μας έχει ανάγκη από υπεύθυνη εξόρυξη και διαφύλαξη της ασφάλειας, του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Τόνισε, δε, ότι «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν θα σταματήσει σε μια απλή υπογραφή μιας σύμβασης, αλλά αντίθετα θα ξεκινήσει μια διαρκή διαδικασία ελέγχου, λογοδοσίας και επίλυσης προβλημάτων που τυχόν θα προκύψουν».

Ο κ. Αϊβαλιώτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμπερίληψη στη σύμβαση, του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του επενδυτή, καθώς και στη συμφωνία του με την τοπική κοινωνία, επισημαίνοντας ότι θα ελέγχεται σε τακτική βάση η συμμόρφωση της υλοποίησης του προγράμματος.

Εξάλλου, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΝ, Δρ. Ιωάννης Ζαφειράτος, κατά την παρουσίασή του, εξειδίκευσε τις προοπτικές και τα οφέλη που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη αξιοποίηση του μεταλλευτικού χώρου, ενώ ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλέξανδρος Κουλίδης, ανέλυσε όλα τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος κατά τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Τα βήματα μεταλλευτικής έρευνας και το σχετικό χρονοδιάγραμμα μετά την προκήρυξη Δημόσιου Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού για την εκμίσθωση του Δικαιώματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης του μεταλλευτικού χώρου παρουσίασε, στη συνέχεια, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής της ΕΑΓΜΕ, Δρ. Κώστας Λασκαρίδης.

Τον λόγο, τέλος, πήρε ο Γενικός Διευθυντής ΣΜΕ, κ. Χρήστος Καβαλόπουλος, ο οποίος εξήγησε πως η εφαρμογή της σημερινής τεχνολογίας στην αξιοποίηση ορυκτών πόρων αλλάζει τα δεδομένα στη μεταλλευτική δραστηριότητα και μειώνει, δραστικά, τους κινδύνους για την ίδια τη ζωή τους, αλλά και το περιβάλλον.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας για να θέσουν τα ερωτήματα τους, τα οποία και απαντήθηκαν από τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης