ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Υπερταμείο: Η μετεξέλιξη σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο και τα επόμενα βήματα

Υπερταμείο: Η μετεξέλιξη σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο και τα επόμενα βήματα
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης.

To προσεχές διάστημα και προτού κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά στη μετεξέλιξη του Υπερταμείου σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Το Υπερταμείο, περνώντας πλέον στη νέα φάση του, την «πιο ενήλικη» όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια χθεσινής δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γρηγόρης Δημητριάδη, μετατρέπεται σε Sovereign Wealth Fund, στα πρότυπα αντίστοιχων μεγάλων επενδυτικών ταμείων του εξωτερικού, έχοντας ταυτόχρονα, στο επίκεντρό του τη βιωσιμότητα.

Σε ό,τι αφορά στα project που αφορούν στο επόμενο διάστημα, όπως επισημάνθηκε, έως το τέλος του 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την εταιρεία Ελληνικές Αλυκές προκειμένου να προκύψει στρατηγικός επενδυτής. Το Υπερταμείο βρίσκεται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας και στο πλαίσιο αυτό σε πρώτη φάση, αναμένεται να καθοριστεί το προφίλ του επενδυτή που θα συμβάλλει στην ανάδειξη της δυναμικής της εταιρείας.

Όσον αφορά στην παραχώρηση του Αεροδρομίου της Καλαμάτας, η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο ενώ ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι το Υπερταμείο θα παραμείνει ως μέτοχος με ποσοστό της τάξεως του 10%. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι τα πράγματα προχωράνε σωστά και δημιουργείται αξία για την κοινωνία», όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου.

Σχετικά, τέλος, με την αξιοποίηση των 22 υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων, που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, εξετάζονται και αξιολογούνται διάφορα σενάρια σχετικά με το μοντέλο που θα ακολουθηθεί καθώς δεν παρουσιάζουν στο σύνολό τους το ίδιο εμπορικό ενδιαφέρον.