ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ενοινίκων στις πιο «οικονομικές» περιοχές του λεκανοπεδίου

ΙΝΤΙΜΕ

Περί τα 7 ευρώ το τμ. κοστίζουν κατά μέσο όρο τα ενοίκια στις πιο «οικονομικές» περιοχές της Αττικής, που σημαίνει ότι, ενδεικτικά, για ένα σπίτι 80 τμ., οι ενοικιαστές θα πληρώνουν τουλάχιστον 560 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos, η πιο οικονομική περιοχή για ενοικίαση κατοικίας στο λεκανοπέδιο το β΄ τρίμηνο του 2024, ήταν το Πέραμα με μέση ζητούμενη τιμή τα 6,9 ευρώ το τ.μ. Ακολούθησε ο Άγιος Ιωάννης Ρέντη και οι Αχαρνές με 7,1 ευρώ το τ.μ αντίστοιχα. Στην Αγία Βαρβάρα τα ενοίκια διαμορφώθηκαν στα 7,2 ευρώ το τ.μ κατά μέσο όρο και στους Αγίους Αναργύρους, στα 7,4 ευρώ ανά τ.μ.

Τα παραπάνω στοιχεία, δείχνουν πως, πλέον, ακόμη και στις θεωρητικά «προσιτές» γειτονιές της Αττικής, η εύρεση κατοικίας έχει μετατραπεί σε δύσκολη υπόθεση για την τσέπη των ενοικιαστών. Άλλωστε, μετά το ράλι των τιμών στα ενοίκια το 2023, επιπλέον αυξήσεις καταγράφηκαν και το 2024. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, παρατηρούνται στο Κορωπί με άνοδο 29,3%, ακολουθεί η περιοχή της Σταμάτας με 19% και η περιοχή Καμίνια-Παλαιά Κοκκινιά με 17,8%.

Κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου του 2024, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές σε ολόκληρη την Αττική. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα Προάστια του Πειραιά με άνοδο 14,6% και τον Πειραιά με 14,3% και τις μέσες τιμές να διαμορφώνονται στα 8,18 ευρώ ανά τ.μ και και 10 ευρώ ανά τ.μ, αντίστοιχα.

Στα Νότια Προάστια - που παραμένουν η περιοχή με τα ακριβότερα ενοίκια με μέση τιμή τα 12,5 ευρώ ανά τ.μ - παρατηρήθηκε αύξηση 10,6% ενώ στο κέντρο της πρωτεύουσας, η μέση τιμή των ενοικίων διαμορφώθηκε στα 10,6 ευρώ ανά τ.μ., σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 11,1%. Στα Βόρεια Προάστια οι μέσες ζητούμενες τιμές διαμορφώνονται στα 11,3 ευρώ ανά τ.μ, αυξημένες κατά 5,9% σε σχέση με πέρσι, στα Δυτικά Προάστια στα 8,33 ευρώ ανά τ.μ., αυξημένες κατά 9,2%, στα Ανατολικά Προάστια στα 9 ευρώ ανά τ.μ., αυξημένες κατά 12,5% και στο υπόλοιπο Αττικής κατά 3,5%, με μέση τιμή ενοικίασης τα 8,97 ευρώ το τ.μ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης