ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αναβάθμιση και θετικό outlook από την Standard & Poor's για τις ελληνικές τράπεζες

AP Photo

Σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο Standard & Poor's, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές (outlook), καθώς στέκεται στη βελτιωμένη ανθεκτικότητα, σύμφωνα με την έκθεση του αμερικάνικου οίκου αξιολόγησης. 

Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να βελτιώσουν τους δείκτες κόστους προς έσοδα που υποχώρησαν χαμηλότερα του 40% μέσω μέτρων κόστους-αποτελεσματικότητας και πωλήσεων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων.

Το 2023, τα μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν περαιτέρω λόγω των μεγαλύτερων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, αλλά το πιο σημαντικό, είναι πως ο κλάδος δεν κατέγραψε σημαντικές νέες εισροές αθετημένων δανείων.

Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει: «Παρά τις υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά μέσο όρο κατά 2,4% την περίοδο 2024-2027, υπεραποδίδοντας έναντι πολλών της Ευρωζώνης» και προσθέτει: «Η επέκταση έως το 2024 του προγράμματος «Ηρακλή» - βάσει του οποίου η Ελλάδα εγγυάται τις senior εκδόσεις - θα στηρίξει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη μεταφορά επισφαλών περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών στα distressed funds».

Σημειώνεται επίσης πως η έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διανομές μερισμάτων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μετά από 16 χρόνια μη διανομής, υπογραμμίζει τη βελτιωμένη υποκείμενη κερδοφορία και την ενισχυμένη κεφαλαιοποίησή τους.

«Αν και μεγάλο μέρος της βελτίωσης της κερδοφορίας τα τελευταία δύο χρόνια οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων, σημειώνουμε ότι οι βελτιωμένες λειτουργικές δομές των τραπεζών, οι διαρθρωτικά χαμηλότερες πιστωτικές απώλειες και οι φθηνές βάσεις καταθέσεων συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της κερδοφορίας τους» αναφέρει η S&P.

Οι αξιολογήσεις για τις τράπεζες

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης διαμορφώνει τις αξιολογήσεις ως εξής:

  • Aegean Baltic: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε ‘BB-‘ από ‘B+’ και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ‘B’. Οι προοπτικές είναι σταθερές.
  • Alpha Bank: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε ‘BB’ από ‘BB-‘ και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ‘B’. Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε τις αξιολογήσεις αντισυμβαλλομένου μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης εξυγίανσης (RCR) σε «BBB-/A-3» από «BB+/B».
  • Eurobank: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «BB+» από «BB» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «B». Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR σε ‘BBB/A-2’ από ‘BBB-/A-3’.
  • Εθνική Τράπεζα: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική μας ικανότητα εκδότη σε «ΒΒ+» από «ΒΒ» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «Β». Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR σε ‘BBB/A-2’ από ‘BBB-/A-3’.
  • Τράπεζα Πειραιώς: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική μας ικανότητα εκδότη σε «ΒΒ» από «ΒΒ-» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «Β». Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR σε ‘BBB-/A-3’ από ‘BB+/B’.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης