ΑΣΕΠ: Διαδικασίες fast track και επιτάχυνση των διορισμών στις προσλήψεις
Στη βελτίωση κρίσιμων λειτουργιών του κράτους στρέφεται η προσοχή του κρατικού μηχανισμού σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, κάνοντας ειδική αναφορά στην επιτάχυνση των διορισμών και τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
«Έχουμε ήδη κάνει μία πρώτη ουσιαστική σύσκεψη με το Υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα το οποίο ξέρω ότι σας απασχολεί όλους, που δεν είναι άλλο από την επιτάχυνση των διορισμών» δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως πλέον έχουν εντοπιστεί οι ιστορικές παθογένειες που εμποδίζουν ακόμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ώστε αυτές να μην γίνονται τελικά άμεσα ορατές στον πολίτη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός και η Υφυπουργός Εσωτερικών θα εισηγηθούν μια σειρά από παρεμβάσεις με στόχο να αρθούν τέτοιου είδους εμπόδια. Ουσιαστικά, δηλαδή, φαινόμενα τα οποία οδηγούν είτε στην καθυστέρηση να αναλάβει κάποιος τα καθήκοντά του στο Δημόσιο, είτε να μην εμφανίζεται καν όταν φτάνει η ώρα της επίσημης πρόσληψής του.
Υπενθυμίζεται πως το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει στη Βουλή θα προβλέπει προσλήψεις σε μόλις 6 μήνες μετά την προκήρυξη ΑΣΕΠ και fast track διαδικασίες.
Τα παραδείγματα των παρεμβάσεων
Σύμφωνα με τα ενδεικτικά παραδείγματα των παρεμβάσεων που έδωσε ο πρωθυπουργός:
- Οι υποψήφιοι θα δηλώνουν εξ αρχής τη συγκεκριμένη θέση για την οποία ενδιαφέρονται, ώστε να μην την απορρίπτουν εκ των υστέρων.
- Δικαιολογητικά θα μπορούν να ελέγχονται ψηφιακά, μέσω εσωτερικών διασταυρώσεων και με την υποστήριξη του συναρμόδιου Υπουργείου, αρμόδιου για θέματα ψηφιακών μεταρρυθμίσεων.
- Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να κάνει τα χαρτιά του και να περνά τα σχετικά τεστ ανεξάρτητα από το αν εκείνο το διάστημα τρέχει κάποιος σχετικός διαγωνισμός.
«Είναι σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Τονίζω ότι στηρίζουμε με αυτόν τον τρόπο το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, το οποίο έχει, νομίζω, αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να εγγυάται το αδιάβλητο των διαδικασιών.
Ο σκοπός μας τώρα, όμως, είναι η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες τις οποίες θα εισηγηθεί το Υπουργείο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών
Βασικός πυλώνας των αλλαγών φαίνεται πως είναι η ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών των υποψηφίων και θα αντλούνται αυτόματα μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης του ΑΣΕΠ με φορείς.
Πιστοποιημένα προσόντα και δεδομένα όπως τα πτυχία, τα έτη ασφάλισης, πιστοποιητικό πολυτεκνίας κ.α. θα αντλούνται από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet, που επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.
Αυτό προϋποθέτει την ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα.
Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ενστάσεων, που είναι διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, που προκαλεί πολύμηνη καθυστέρηση στις προσλήψεις. Όταν υλοποιηθεί αυτή η μεταρρύθμιση, τα δικαιολογητικά που καταθέτει ο κάθε υποψήφιος δεν θα είναι αμφισβητήσιμα, καθώς θα έχουν την πιστοποίηση του gov.gr. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος, είναι το γεγονός ότι όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, τους τελευταίους μήνες η ανεξάρτητη αρχή εκδικάζει 6.300 ενστάσεις εκπαιδευτικών που αφορούν στην κατάταξη 150.000 εκπαιδευτικών γενικής παιδείας.