ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στον τουριστικό τζίρο «ποντάρουν» τα σούπερ μάρκετ

Στον τουριστικό τζίρο «ποντάρουν» τα σούπερ μάρκετ
unsplash

Στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές της χώρας μεταφέρεται τους καλοκαιρινούς μήνες η «μάχη» του τζίρου στα σούπερ μάρκετ, με τις επιχειρήσεις να «ποντάρουν» στην αυξημένη τουριστική κίνηση.

Η διαρκώς ανοδική πορεία του τουρισμού στη χώρα μας, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την τόνωση της κατανάλωσης αλλά και ευκαιρίες ανάπτυξης για τους μεγάλους «παίκτες» του κλάδου, οι οποίοι άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχουν στρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον τους στα νησιά, που υποδέχονται και τον κύριο όγκο των επισκεπτών.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι η στρατηγική των πολλών μεγάλων αλυσίδων εστιάζει στην ανάπτυξη της παρουσίας τους στη νησιωτική χώρα αλλά και σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, είτε μέσα από εξαγορές τοπικών αλυσίδων, είτε με άνοιγμα νέων καταστημάτων. Η Κρήτη, λόγω του μεγέθους αλλά του όγκου των επισκεπτών που δέχεται, «πρωταγωνιστεί» σταθερά στις επενδυτικές κινήσεις των επιχειρήσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου ενώ αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και για τα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, όπως επίσης και του Ιονίου.

Το 2023, χρονιά-ρεκόρ για το ελληνικό τουρισμό, τα σούπερ μάρκετ στις νησιωτικές περιοχές αναπτύχθηκαν με διψήφιους ρυθμούς, όταν στο σύνολο της χώρας ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν της τάξεως του 9,3%, συγκριτικά με το 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας NielsenΙQ. Στην Κρήτη, συγκεκριμένα, η αύξηση έφτασε το 12,9% ενώ στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου το 14%. Παράλληλα, παρότι στο σύνολο του έτους, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου συνεισέφεραν στις πωλήσεις του κλάδου κατά 8,4%, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, από τα μέσα Ιούλιου έως περί τα μέσα Αυγούστου δηλαδή, η συνεισφορά τους έφτασε το 11,2%.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η ανάπτυξη στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ στα νησιά οφείλεται μεν στη τουριστική κίνηση και την κατανάλωση από πλευράς των επισκεπτών, εντούτοις, αποδίδεται και στο γεγονός ότι με βάση τα ίδια στοιχεία, οι ανατιμήσεις στα νησιά Ιονίου και Αιγαίου, τo 2023, ήταν μεγαλύτερες σε σύγκριση με εκείνες στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ