ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Το νέο τοπίο και τα «αγκάθια» για τον κλάδο

Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Το νέο τοπίο και τα «αγκάθια» για τον κλάδο
©2021 by Dimitris_Poupalos

Αντιμέτωπος με τρία σημαντικά ζητήματα βρίσκεται ο κλάδος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, η οποία, ωστόσο, διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις αγορές της  ΕΕ.

Το περασμένο έτος, η Ελλάδα παρήγαγε 120.000 τόνους μεσογειακών ειδών ιχθύων αξίας 685 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των εξαγωγών υπερέβη τα 572 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΟΠΥ, η οποία με 22 μέλη, εκπροσωπεί περίπου το 80% της ελληνικής παραγωγής και πραγματοποιεί εξαγωγές σε περίπου 40 χώρες.

«Το 2023 ήταν άλλη μία ιδιαίτερη χρονιά. Είναι πολύ σημαντικό ότι διατηρήσαμε τη θέση μας ως ηγέτιδα δύναμη στην ΕΕ, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο των αγορών» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ, Απόστολος Τουραλιάς, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 3ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας με θέμα «Προσδιορίζοντας ένα ανθεκτικό μέλλον» που πραγματοποιείται στις 28 και 29 Ιουνίου.

Αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο κ. Τουραλιάς ως πρώτο και κύριο χαρακτήρισε, την αύξηση του κόστους που συντελέστηκε μετά την ενεργειακή κρίση, η οποία ωστόσο αποτυπώθηκε στην αξία του τελικού προϊόντος, το 2023. Όπως εξήγησε, λόγω του ότι ο κύκλος εκτροφής ξεπερνά τους 18 μήνες, χρειάστηκε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι η αύξηση να ενσωματωθεί πλήρως. «Το 2023 ήταν μία δύσκολη χρονιά, το κόστος αυξήθηκε κατά 22% σε σχέση με το 2020 – επί της ουσίας περίπου 1 ευρώ το κιλό» υπογράμμισε ο κ. Τουραλιάς.

Τα προβλήματα της Avramar, οι εξελίξεις και οι επιπτώσεις

Οι εξελίξεις που αφορούν στον μεγάλο παίκτη του κλάδου, την Αvramar, για την οποία το σχέδιο διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών από ενδιαφερόμενες εταιρείες και fund, προκειμένου μέσα από τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής, αποτελεί το δεύτερο μεγάλο ζήτημα στο οποίο εστίασε ο κ. Τουραλιάς.

Ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ εμφανίστηκε αισιόδοξος στην παρούσα φάση για το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές, ευελπιστώντας σε ένα «αίσιο τέλος» της υπόθεσης. Υπογράμμισε την ανάγκη, να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες καθώς και «όσοι εμπλέκονται σε αυτή, να επιδείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα για το θέμα που χειρίζονται, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την Avramar αλλά και για την ισορροπία σε ολόκληρο τον κλάδο».

Όπως εξήγησε ο κ. Τουραλιάς, αυτή τη στιγμή, το θέμα της Αvramar δεν έχει επηρεάσει τον κλάδο ως προς το θέμα των τιμών, ωστόσο, οι επιπτώσεις εντοπίζονται κυρίως ως προς το άνοιγμα στους προμηθευτές αλλά και στο γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα, λόγω της Avramar, αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα και τον υπόλοιπο κλάδο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ, τέλος, αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα που απασχολεί εδώ και μία 15ετία περίπου, τον κλάδο και αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό και τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Ουσιαστικά, από το 2015 και έπειτα από δύο διαδοχικές παρατάσεις. έχουν ιδρυθεί μόνο 6 από τις 23 ΠΟΑΥ, με τον κ. Τουραλιά να εκτιμά ότι με ένα αισιόδοξο ''σενάριο'', μετά το τέλος και της τρίτης παράτασης τον Νοέμβριο, μπορούν να ανέλθουν στις 10. «Συνεχίζουμε να έχουμε πολύ αργή εξέλιξη» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί το κατεξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας προκειμένου να προχωρήσει στην επόμενη μέρα.