ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στάσσης (ΔΕΗ): Προτεραιότητα για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ενεργειακές διασυνδέσεις

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης.

Η ανάπτυξη ενεργειακών διασυνδέσεων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της νέας Ευρωπαΐκής Επιτροπής, επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στο podcast Redefining Energy της ευρωπαϊκής οργάνωσης της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric.

 

Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι η Ευρώπη κατάφερε να επιβιώσει μετά τον πόλεμο του Ουκρανίας αξιοποιώντας το υπάρχον δίκτυο των ενεργειακών διασυνδέσεων, που είναι κρίσιμες για την διασφάλιση των ροών ενέργειας. Υπογράμμισε δε ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και στις διασυνδέσεις με άλλες ηπείρους, αναφέροντας για παράδειγμα την σχεδιαζόμενη διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, που μπορεί να δημιουργήσει το έδαφος για την κατασκευή μονάδων ΑΠΕ και σε αυτή τη χώρα.

Ο κ. Στάσσης περιέγραψε την στρατηγική που εφαρμόστηκε για την διάσωση και ισχυροποίηση της ΔΕΗ, που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, την απανθρακοποίηση, την ψηφιοποίηση και την πελατοκεντρική προσέγγιση. Η μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών εξασφάλισε, όπως είπε, τα απαιτούμενα έσοδα για την βελτίωση του ισολογισμού και επέτρεψε την επένδυση στη Ρουμανία που εξασφαλίζει σημαντικές εμπορικές συνέργιες αλλά και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ.

«Η Ελλάδα έκανε εισαγωγές ενέργειας από χώρες στα βόρεια σύνορά της. Γιατί λοιπόν να μην έχουμε παρουσία σε αυτές τις χώρες; Πρέπει να έχουμε ευρωπαϊκή οπτική στην αγορά. Εξασφαλίσαμε την επένδυση στη Ρουμανία σε πολύ καλή αποτίμηση και σχεδιάζουμε νέες επενδύσεις. Ενδεικτικά χτίζουμε 4 γιγαβάτ ΑΠΕ στην Ελλάδα, 1,5 γιγαβάτ στη Ρουμανία και 500 MW έως 1 GW στην Βουλγαρία και τις άλλες χώρες της περιοχής».

Ο Στάσσης αναφέρθηκε τέλος στις επενδύσεις της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, τόσο με το δίκτυο οπτικών ινών που αναπτύσσεται εντός Ελλάδος όσο και με την διεθνή διασύνδεση της Ελλάδας με την Σαουδική Αραβία και σε δεύτερο χρόνο μέχρι την Άπω Ανατολή. Επίσης, στην νέα δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή data centers τα οποία απαιτούν στοιχεία που βρίσκονται ήδη στα πρώην λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, δηλαδή γη, διασυνδέσεις, ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και ψύξη με νερό που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για τα λιγνιτικά εργοστάσια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης