ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία πρωταγωνιστούν στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης

INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ελλάδα, Ισπανία και Προστογαλία είναι μερικές από τις χώρες της Ευρώπης που κάποτε οι οικονομίες τους είχαν βρεθεί αντιμέτωπες με κρίση, ωστόσο έχουν ξεπεράσει την κρίση και έχουν φτάσει να υπεραποδίδουν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μάλιστα, πλέον ανήκουν στις χώρες που αναπτύσσονται ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και η ανάπτυξη στην Ισπανία και την Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει το 2% φέτος, σε σύγκριση με μόλις 0,8% για την Ευρωζώνη, την ώρα που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, σημειώνει οριακή ανάπτυξη.

Η εικόνα της Ευρώπης για τις χώρες του Νότου έχει βελτιωθεί, ωστόσο τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίσουν πως η δυναμική της ανάπτυξης θα αγγίξει όλες τις πτυχές της οικονομίας και θα ενισχύσει το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας.

Αυτή την στιγμή, η Πορτογαλία και η Ελλάδα έχουν ελάχιστο μισθό κάτω των 1.000 ευρώ και οι ευρωεκλογές που μόλις ολοκληρώθηκαν έδειξαν σημαντική άνοδο των λαϊκών και ακροδεξιών κομμάτων στις μεγάλες οικονομίας της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η οικονομική ανάπτυξη στην Νότια Ευρώπη οδηγείται κυρίως από τον τουρισμό και την αύξηση των επισκεπτών μετά την πανδημία του κορονοιού, ωστόσο δεν είναι ο μόνος λόγος.

Ειδικότερα, στην περίπτωση της Ελλάδας, πέρυσι η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και η αναλογία χρέους – ΑΕΠ έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

«Η αβεβαιότητα για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου είναι πλέον παρελθόν» διαμηνύει ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Η απουσία αβεβαιότητας, ωστόσο, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας καθώς στο παρελθόν έδιωχνε τα κεφάλαια και την εργασία» πρόσθεσε. Η Ελλάδα έχασε το 1/4 της παραγωγής της κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης και το χρέος της αυξήθηκε στα ύψη. Ωστόσο, πέρυσι ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ έπεσε σε χαμηλό 10 ετών, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης