ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ακίνητα: Πώς διαμορφώνονται τα ενοίκια στις εμπορικές «πιάτσες» της χώρας - Τα νέα καταστήματα

INTIME

Η Ερμού παραμένει «πρωταθλήτρια» στις τιμές των ενοικίων στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της χώρας, τα οποία διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και το πρώτο τρίμηνο του 2024.

«Δεδομένης της ''ανισορροπίας'' προσφοράς και ζήτησης που παρατηρείται στο λιανικό εμπόριο, τα ενοίκια στις αγορές των υψηλών προδιαγραφών, παρουσιάζουν ανοδικές πιέσεις», όπως διαπιστώνει η έρευνα της Cushman & Wakefield Proprius. Με βάση τα ίδια στοιχεία, στους εμπορικούς δρόμους της Αττικής το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι τιμές των ενοικίων στις προνομιακές θέσεις, είναι αντίστοιχα υψηλές με εκείνες του 2023.

Έτσι, τα ενοίκια (prime rents) στην Ερμού διαμορφώθηκαν μεσοσταθμικά στα 290 ευρώ / τ.μ., στη Γλυφάδα στα 150 ευρώ ανά τ.μ. - αυξημένα από τα 145 ευρώ ανά τ.μ το 2023 - και στην Κηφισιά στα 110 ευρώ ανά τ.μ. Στο Κολωνάκι, τα ενοίκια για τα «προνομιακά» εμπορικά ακίνητα φτάνουν στα 105 ευρώ ανά τ.μ. ενώ στον Πειραιά τα 95 ευρώ ανά τ.μ.

Εκτός Αττικής, στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη το μέσο ενοίκιο σε προνομιακές θέσεις, διαμορφώνεται στα 150 ευρώ ανά τ.μ., στο Ηράκλειο της Κρήτης στα 95 ευρώ ανά τ.μ και στην Πάτρα στα 80 ευρώ ανά τ.μ.

Παράλληλα, η έρευνα διαπιστώνει πως το α' τρίμηνο του 2024 επιβεβαίωσε τις προοπτικές που παρατηρήθηκαν το 2023, όσον αφορά στη δραστηριότητα στο λιανικό εμπόριο, «παρά τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα που προέρχονται από της αύξηση του πληθωρισμού και τους γεωπολιτικούς κινδύνους».

Σε ό,τι αφορά τα νέα ανοίγματα καταστημάτων, στο α’ τρίμηνο του 2024, όπως επισημαίνεται, περιλαμβάνονται η επέκταση της Pepco, η οποία άνοιξε το 30ο κατάστημά της στην Καλαμάτα, το νέο κατάστημα της Collective, το flagship κατάστημα της Puma και το κατάστημα Georg Jensen, όλα στην κεντρική αγορά της Γλυφάδα. Επίσης τρία νέα καταστήματα λειτούργησαν στο εμπορικό κέντρο River West - Guess, Starbucks και Nike West Athens - ένα νέο κατάστημα Goody’s F&B στην Ρόδο και ένα νέο Kiko Milano στη Νέα Σμύρνη.

Παράλληλα η Αττική υποδέχθηκε τα δύο πρώτα καταστήματα Sinsay, σε Αιγάλεω και Πειραιά ενώ τρία νέα καταστήματά της αναμένεται να ανοίξουν στα εμπορικά κέντρα Smart Park, Top Parks Πειραιώς και Top Parks Πάτρας. Ένα κατάστημα της ΟJO άνοιξε στον Πειραιά, επίσης ένα Salomon στο The Mall Athens και ένα Funky Buddha στο Golden Hall. Ο όμιλος Bagatelle ανοίγει το δεύτερο κατάστημά του στην Astir Marina ενώ η Folli Folie εξασφάλισε ένα νέο κατάστημα στην οδό Ερμού. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις νέες αναπτύξεις ξεκίνησε και η δημιουργία του νέου εμπορικού πάρκου της Trade Estates στο Ηράκλειο Κρήτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης