ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μπαράζ επενδύσεων στον τουρισμό - Τα νέα ξενοδοχεία που αλλάζουν τον «χάρτη»

Μπαράζ επενδύσεων στον τουρισμό - Τα νέα ξενοδοχεία που αλλάζουν τον «χάρτη»

«Μαγνήτη» επενδύσεων συνεχίζει να αποτελεί ο ελληνικός τουρισμός, αποδεικνύοντας τη δυναμική του, με τη διαρκώς ανοδική πορεία του να προσελκύει σταθερά το επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο από τη χώρα μας, όσο και από το εξωτερικό.

Στις μεγάλες επενδύσεις των προηγούμενων ετών που άλλαξαν τον ξενοδοχειακό «χάρτη», έρχονται να προστεθούν οι νέες κινήσεις που δρομολογούνται από πλευράς εγχώριων ομίλων, διεθνών αλυσίδων αλλά και funds, οι οποίες όταν υλοποιηθούν αναμένεται να αναδιαμορφώσουν ξανά το τοπίο. Χαρακτηριστικό, είναι πως περισσότερα από 60 ξενοδοχειακά πρότζεκτ εκτιμάται πως θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα την επόμενη τετραετία, σύμφωνα με τον οδηγό «Greek Market Report | Hotel Investments 2024 – 2027» της Travelworks Public Relations ενώ 4 στα 10 νέα ξενοδοχεία, θα λειτουργούν υπό την σκέπη διεθνών brands.

Νέες επενδύσεις στα ελληνικά νησιά

Συνεχίζοντας να παρέχει «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας, η Η.Ι.G Capital, η οποία ως διαχειρίστρια κεφαλαίων έχει επενδύσει συνολικά στην Ελλάδα περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, με τα 750 εκατ. ευρώ να κατευθύνονται στον τουρισμό, ανακοίνωσε την υλοποίηση νέου επενδυτικού προγράμματος, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως ο κλάδος της φιλοξενίας (το fund δραστηριοποιείται επίσης στους κλάδους βιομηχανίας, logistics, ακίνητων) λειτουργεί υπό την Ella Resorts, όπου έχουν ενταχθεί 8 ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη, Αθήνα, με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων. Στόχος της «H.I.G.», όσον αφορά στην εντός Ελλάδος δραστηριότητά της, είναι τα 6.000 δωμάτια, ενώ ευρύτερα στη Μεσόγειο τα 10.000 δωμάτια.

Τα τρία βασικά επενδυτικά κριτήρια, όπως περιέγραψε στο πλαίσιο παρουσίασης στη Ρόδο το περασμένος Σάββατο, ο κ. Κωνσταντίνος Μπήτρος, CEO του Inventio Group, το οποίο εποπτεύει την υλοποίηση και διαχείριση των επενδύσεων της H.I.G. Capital Advisors LLC στην Ελλάδα και δρα ως αποκλειστικός λειτουργικός εταίρος του Fund, είναι η αναζήτηση μονάδων που έχουν απόσταση μιάμισης ώρας από διεθνές αεροδρόμιο, με πάνω από 200 δωμάτια και βρίσκονται σε παραθαλάσσια περιοχή.

Νέες επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ στο νησί της Ίου, όπου δραστηριοποιείται ήδη δραστηριοποιείται από το 2012 σχεδιάζει από την πλευρά του, ο Όμιλος Calilo. Το πλάνο ανάπτυξης που περιέγραψε η διοίκησή του κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης τις προηγούμενες μέρες, για τις τρεις στρατηγικές επενδύσεις που δρομολογεί, περιλαμβάνει τις περιοχές, Πικρί Νερό, Κουμπάρα και Λουκά-Παπά.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Κουμπάρα – Δικοφτό, η επένδυση αφορά σε μια έκταση 600 στρεμμάτων, όπου θα υλοποιηθεί σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, το οποίο θα περιλαμβάνει 5* ξενοδοχείο 93 κλινών και 23 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες. Στην περιοχή Πικρί Νερό, σε μία έκταση 930 στρεμμάτων, θα αναπτυχθεί επίσης σύνθετο Τουριστικό κατάλυμα, το οποίο περιλαμβάνει 5* ξενοδοχείο 84 κλινων και 16 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, καθώς και παραθεριστικό χωριό με 37 κατοικίες. Στην περιοχή Πάπας Λουκάς σχεδιάζεται, τέλος, επένδυση σε έκταση 7.500 στρεμμάτων, για σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, 280 κλινών και 80 επιπλωμένων κατοικιών.

Εκτιμάται πως με την υλοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου το τουριστικό προϊόν της Ίου θα ενισχυθεί με επιπλέον 1,000 κλίνες, 121 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, 37 κατοικίες και 1 συνεδριακό κέντρο ενώ θα δημιουργηθούν περισσότερες από 418 άμεσες και περίπου 1.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ