ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Οι προτεραιότητές του για τον ΣΕΒ - Γιατί διεκδικεί την προεδρία

Τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί την προεδρία του ΣΕΒ, έπειτα από την 26χρονη πορεία του στον Σύνδεσμο αλλά και τις βασικές προτεραιότητές του εφόσον εκλέγει, εξήγησε ο επιχειρηματίας, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος μιλώντας σε δημοσιογραφική ενημέρωση, με αφορμή την υποψηφιότητά του για προεδρία του ΣΕΒ στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις με τις οποίες είναι σήμερα αντιμέτωπη η βιομηχανία, όπως η πράσινη μετάβαση, η κλιματική κρίση, η έλλειψη ενέργειας αλλά και οι γεωπολιτικές κρίσεις, ενώ εστίασε στην ανάγκη της εκπαίδευσης των εργαζομένων στην χώρα.

Έχουν κλείσει όλες οι τεχνικές σχολές, καμία δημόσια σχολή στην Ελλάδα δεν παράγει έναν τεχνίτη, όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος, ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία, από πλευράς των εκπροσώπων των Κοινωνικών Εταίρων, ενός νέου φορέα, του Ειδικού Λογαριασμού Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΕΚ) ο οποίος αποτελεί την συνέχεια του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ). Ο ΕΛΕΚ, το λειτουργικό κόστος του οποίου δεν θα ξεπερνά το 2% των συνολικών εσόδων, θα διαχειρίζεται τις εισφορές από τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους προκειμένου να συμβάλλει στην επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση των εργαζομένων.

Οι προτεραιότητες στην ατζέντα

Ως προτεραιότητες, ο κ. Θεοδωρόπουλος έθεσε τέσσερα βασικά ζητήματα του επιχειρείν, τα οποία αφορούν στα εργασιακά, την αύξηση της παραγωγής της χώρας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις start ups αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά υπογράμμισε την ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, όπως έγινε πρόσφατα στην Ισπανία.
«Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την εργασιακή νομοθεσία, να την απλουστεύσουμε και να την κάνουμε πιο δίκαιη. Πρέπει να δώσουμε και στους εργαζόμενους και στους εργοδότες αυτό που επιθυμούν. Οι πρώτοι θέλουν περισσότερα χρήματα, οι δεύτεροι ευελιξία».

Τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς στους κοινωνικούς εταίρους των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού σημειώνοντας πως «δεν θεωρώ ότι πρέπει να καθορίζουν οι πολιτικοί τους μισθούς» καθώς όπως επισήμανε «ελλοχεύει ο κίνδυνος να ακολουθήσουν κάποια στιγμή τους εκλογικούς κύκλους».

Όσον αφορά στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και υπογράμμισε πως η Ελλάδα «ζει με 75% κατανάλωση και μόλις 25% παραγωγή. Με αυτό το δεδομένο, πόσα χρόνια λέτε να περάσουν μέχρι την επόμενη κρίση; Όχι πολλά. Την επόμενη φορά που θα πτωχεύσουμε δεν νομίζω ότι θα μας βοηθήσει κανείς» προσθέτοντας πως «το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να άρουμε τα αντικίνητρα, τα οποία είναι πολλά».

Έθεσε ακόμη το ζήτημα του χωροταξικού, καθώς όπως σημείωσε, σήμερα δεν υπάρχουν χώροι για βιομηχανικές επενδύσεις. «Επενδύσεις γίνονται στη χώρα. Βιομηχανίες όμως δεν γίνονται» σημείωσε.

Παράλληλα ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της αναδιοργάνωσης του ΣΕΒ, μέσω της συγκρότησης ειδική ομάδας για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και αντίστοιχης για τις start up εταιρείες της «νέας οικονομίας».

Στην ατζέντα των προτεραιοτήτων που θέτει ο επιχειρηματίας βρίσκεται, τέλος, το ζήτημα της «Ευρωπαϊκής Ανταγωνιστικότητας». «Δυστυχώς οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας, η Κίνα, η Ινδία και η Αμερική προχωρούν με γενναία βήματα μπροστά ενώ η Ευρώπη όχι. Υπάρχει αποβιομηχάνιση. Οπότε πρέπει να αφήσουμε τις πολυτέλειες και να ασχοληθούμε με την ανταγωνιστικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης