Διαβουλεύσεις για εξαγωγή διοξειδίου του άνθρακα στην Αίγυπτο στο συνέδριο EMGF

Η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου με τον Γενικό Γραμματέα του EMGF Osama Mobarez, στο Κάιρο, για το πρόγραμμα του Φόρουμ για το 2024 και την Ελληνική Προεδρία
Χ / @ASdoukouΔιαβουλεύσεις για εξαγωγή διοξειδίου του άνθρακα που θα συλλέγεται από τα φουγάρα ελληνικών βιομηχανιών στην Αίγυπτο όπου θα αποθηκεύεται σε υπόγειους γεωλογικούς σχηματισμούς βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υποδομή αποθήκευσης αναπτύσσεται και στη χώρα μας, από την Energean σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο εκτιμάται ότι η χωρητικότητα δεν καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, γι' αυτό αναζητώνται λύσεις εκτός Ελλάδας, ωστόσο για την εξαγωγή σε τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος θα πρέπει να συναινέσει η Κομισιόν.
Αυτά προκύπτουν από τις τοποθετήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου και του διευθύνοντος συμβούλου της Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνη Στεφάτου χθες (28/5) στη συνεδρίαση του «East Mediterranean Gas Forum»(EMGF) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η διεύρυνση του πεδίου δραστηριότητας του EMGF πέρα από το φυσικό αέριο, στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και στην παραγωγή/μεταφορά υδρογόνου.
Σε δηλώσεις της στο πλαίσιο της συνόδου η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλλι ανέφερε ότι οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον τομέα της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Για παράδειγμα η προβλήτα της Ρεβυθούσας που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για τη φόρτωση πλοίων μεταφοράς CO2.
Η ίδια ανέφερε ότι το EMGF λειτουργεί συμπληρωματικά με τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου (για τον εφοδιασμό ευρωπαϊκών χωρών μέσω Ελλάδας), πρωτοβουλίες στις οποίες ο ρόλος της Ελλάδας είναι καθοριστικός.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
.jpg?t=nsTJUtyn09FT5vcbXe8Blg)
Διεθνές Δικαστήριο: Τα κράτη φέρουν ευθύνη για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στους ωκεανούς

G7: Κλείνουν οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί που δεν διαθέτουν εξοπλισμό δέσμευσης άνθρακα έως το 2035

Επιστήμονες ανακάλυψαν υλικό που απορροφά τη ρύπανση γρηγορότερα από τα δέντρα

Αυξάνεται η διεθνής βοήθεια προς τη Μιανμάρ: Με πλοία και αεροπλάνα φτάνουν τα είδη πρώτης ανάγκης
12:15
Σοβαρές ζημιές σε οχήματα στη Ρόδο από πτώση δέντρου λόγω κακοκαιρίας (pics)
12:05.jpg?t=P8r56rJ3xJMAvOpOCuqI6w)
Αποκαλυπτικοί διάλογοι των επίορκων υπαλλήλων στα Χανιά που εκβίαζαν καταστηματάρχες
11:51
Στρατηγικά έργα και επενδύσεις στην Ελλάδα με φόντο τις πολύτιμες πρώτες ύλες
11:40