ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι μπαταρίες αποθήκευσης θα δώσουν τη «λύση» στις ΑΠΕ

Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και η παραγωγή ενέργειας με «φιλικό» προς το περιβάλλον τρόπο δεν είναι πρόβλημα.

Άλλωστε, η Ελλάδα είναι μια χώρα που ο ήλιος και ο αέρας αποτελούν ατέλειωτες πηγές ενέργειας και τα κονδύλια που ενισχύουν την πράσινη μετάβαση είναι πολλά.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες οι άνθρωποι της αγοράς συζητούν αν αυτό είναι αρκετό ή ακόμα και βιώσιμο, καθώς δεν υπάρχει «νόημα» να γίνονται επενδύσεις εάν δεν μπορεί να αξιοποιηθεί όλη αυτή η ενέργεια.

Βασική λύση σε αυτό το ζήτημα φαίνεται πως είναι οι μπαταρίες αποθήκευσης, οι οποίες θα βάλουν σε μια τάξη την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ, αλλά και την ακανόνιστη παραγωγή που παρατηρείται στους κλάδους της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Με τις μπαταρίες, η ενέργεια θα αποθηκεύεται την ώρα που δεν καταναλώνεται και μπορεί να διοχετευθεί στο δίκτυο, όταν ο καιρός δεν ευνοεί την παραγωγή.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και ο Εθνικός Σχεδιασμός για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ο οποίος προβλέπει ότι η αποθήκευση θα φέρει ως το 2030 επενδύσεις ύψους περί τα 5 δισ. και έργα συνολικής ισχύος 5,3 GW, από τα οποία τα 3,1 GW θα είναι με μπαταρίες και τα υπόλοιπα 2,2 GW με αντλησιοταμίευση (αποθήκευση βασισμένη στην υδροηλεκτρική παραγωγή).

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον;

Τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ κάνουν σαφές πως επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα αποθήκευσης ενέργειας υπάρχει και είναι έντονο. Μάλιστα, έως σήμερα έχουν δοθεί άδειες για αποθήκευση ενέργειας είτε αυτόνομα, είτε μαζί με μονάδες ΑΠΕ οι οποίες ξεπερνούν σε ισχύ τα 64 GW.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Αρχής οι άδειες αποθήκευσης που έχουν δοθεί έως σήμερα είναι 812 για μπαταρίες ισχύος 41 GW συνολικής χωρητικότητας πάνω από 100 GWh και 29 για αντλησιοταμίευση ισχύος πάνω από 5 GW χωρητικότητας 41,4 GWh.

Άδειες για άλλα περίπου 18 GW έχουν δοθεί για υβριδικά συστήματα ΑΠΕ με ενσωματωμένη μπαταρία.

Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι από τις άδειες ΑΠΕ (συνολικής ισχύος 95 GW), ισχύς 58 GW αφορά φωτοβολταϊκά συστήματα εκ των οποίων στα 12 GW έχει προστεθεί και μονάδα αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να περάσουν μπροστά στη σειρά με τις προτεραιότητες για όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Νέοι διαγωνισμοί για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας

Ήδη φέτος, έχουν ανακοινωθεί νέοι διαγωνισμοί για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, ενώ ακόμα περισσότεροι αναμένεται να διεξαχθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να ενισχύσουν με επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση μεμονωμένες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (standalone), αλλά και έργα ΑΠΕ με ενσωματωμένες μπαταρίες.

Μάλιστα, μαζί με τους δύο που έχουν ήδη ολοκληρωθεί για 400 MW και 300 MW, οι μεμονωμένες μονάδες αποθήκευσης θα ενισχυθούν συνολικά στα 1.700 MW μέσω διαγωνισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, θέμα χρόνου είναι να προκηρυχθεί από τη ΡΑΑΕΥ η τρίτη ανταγωνιστική διαδικασία για τετράωρες μπαταρίες 4 ωρών (MWh/MW), συνολικής ισχύος 300 MW, με την προϋπόθεση ότι θα πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν.

Τα έργα θα πρέπει να κατασκευαστούν στις περιοχές του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, δηλαδή στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στους δήμους Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Τρίπολης και Οιχαλίας καθώς και σε άλλες περιοχές.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την Ενέργεια ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης