ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τα «πράσινα αέρια» και ο ρόλος τους στο νέο ενεργειακό μείγμα

Δεξαμενές υδρογόνου Freepik.com

Αυξημένο ενδιαφέρον αλλά και σημαντικές επενδύσεις, εκτός και εντός συνόρων, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στα λεγόμενα «πράσινα αέρια».

Τόσο το πράσινο υδρογόνο όσο και το βιοαέριο και η αεριοποίηση έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ενέργεια με τρόπο εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον, αντικαθιστώντας μέρος της παραγωγής που γίνεται σήμερα από υδρογονάνθρακες και ορυκτά καύσιμα.

Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα 24ωρης λειτουργίας αλλά και -έμμεσης- αποθήκευσης ενέργειας, γεγονός που τους επιτρέπει να εντάσσονται αρμονικά στο σύστημα και να καλύπτουν ενεργειακές ανάγκες, όταν αυτό απαιτείται.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτόν, έχει ήδη ληφθεί μία σειρά από μέτρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έλαβε ξεκάθαρη θέση υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών που θα «ξεκλειδώσουν» τα οφέλη από τις συγκεκριμένες τεχνολογίες.

Επενδύσεις σε βιοαέριο και αεριοποίηση

Την ίδια στιγμή, σημαντικές επενδύσεις πανευρωπαϊκά αλλά και στη χώρα μας πραγματοποιούνται στην ανάπτυξη μονάδων βιοαερίου και αεριοποίησης. Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα και με πρόσφατες μελέτες του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Βιομάζας στη Λειψία και του Ινστιτούτου Βούπερταλ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως και το 46% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο μπορεί να καλυφθεί από βιοαέριο.

Σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ευρωπαϊκές μονάδες παραγωγής βιοαερίου πρόκειται να παράγουν 35 δισ. κυβικά μέτρα βιομεθανίου έως το 2030. Αυτό απαιτεί διπλασιασμό της παραγωγικής ικανότητας των περίπου 20.000 υφιστάμενων μονάδων βιοαερίου στην Ευρώπη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Harmen Dekkers, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοαερίου, το βιοαέριο θα μπορούσε να καλύψει ακόμη και από το 30% έως 50% των μελλοντικών αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο έως το 2050.

Ως προς το τεχνολογικό σκέλος, οι μονάδες βιοαερίου –επεξεργάζονται τα απόβλητα των αγροκτημάτων μαζί με λύματα, βιομηχανικά απόβλητα κ.α., ενώ με τη χρήση αναερόβιων χωνευτών (αεροστεγείς δεξαμενές), τα μετατρέπουν σε βιοαέριο που τροφοδοτεί ηλεκτρογεννήτριες, παράγοντας ηλεκτρική και θερμική ενέργεια.

Αντίστοιχα, η αεριοποίηση είναι μία καινοτόμα τεχνολογία που εντάσσεται στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης και το τελευταίο διάστημα γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη στη χώρα μας. Παράλληλα, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να «πατήσει γκάζι», τόσο λόγω των σημαντικών επενδύσεων που γίνονται στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και της νέας νομοθεσίας για την ανακύκλωση των γεωργικών, δασικών και βιομηχανικών αποβλήτων.

Ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει στη χώρα μας είναι ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η έναρξη κατασκευής δύο νέων μονάδων βιοαερίου σε Ιεράπετρα και Σητεία, συνολικής ισχύος 2 MW, οι οποίες και θα τεθούν σε λειτουργία εντός του 2025.

Όπως εξηγεί η κυρία Ελένη Μπαϊράμη, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ECO Hellas, η οποία και αναπτύσσει τις σχετικές μονάδες, ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που έχει το βιοαέριο και η αεριοποίηση βιομάζας, είναι το γεγονός πως μπορούν να λειτουργούν όλο το 24ωρο και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ανεξάρτητα από ηλιοφάνεια, αέρα ή άλλες καιρικές συνθήκες, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του δικτύου. Έτσι, μπορούν να τροφοδοτούν σταθερά με ηλεκτρική -αλλά και θερμική- ενέργεια το σύστημα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε συνθήκες άπνοιας.

Παράλληλα, ένα ακόμη πλεονέκτημα των μονάδων αυτών είναι ότι δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας, όχι μόνο κατά την κατασκευή -όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας- αλλά και κατά τη λειτουργία τους. Μάλιστα, οι θέσεις εργασίας αυτές είναι άμεσες αλλά και έμμεσες.

Τέλος, το βιοαέριο αλλά και η αεριοποίηση αποτελούν ιδανική «απάντηση» αλλά και λύση στις επιταγές του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου (ν. 4819/21), ο οποίος επιβάλλει την ανακύκλωση των αποβλήτων. Έτσι, μέσω της συνεργασίας με μονάδες βιοαερίου αλλά και αεριοποίησης, οι παραγωγοί αποβλήτων μπορούν να συμμορφωθούν στο ακέραιο με τις απαιτήσεις του νόμου χωρίς κανένα κόστος, αποκομίζοντας μάλιστα και ενδεχόμενα οφέλη, ανάλογα με τη συμφωνία που έχουν κάνει.

Ενδιαφέρον και για πράσινο υδρογόνο

Παράλληλα, έντονο είναι το ενδιαφέρον για το πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης του νερού από ηλεκτρικό ρεύμα προερχόμενο από ΑΠΕ.

Το πράσινο υδρογόνο έχει χαμηλούς έως μηδενικούς ρύπους CO₂ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε για ηλεκτρικό ρεύμα μέσω κυψελίδων καυσίμου, είτε σε αέρια μορφή για χρήση του στις μεταφορές. Συγκριτικά με άλλες μορφές παραγωγής υδρογόνου, είναι πιο δαπανηρό προς το παρόν αλλά σίγουρα πιο φιλικό στο περιβάλλον.

Παράλληλα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ένα ενοποιημένο ενεργειακό σύστημα, το υδρογόνο μπορεί να στηρίξει την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας, των μεταφορών, της παραγωγής ενέργειας και των κτηρίων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, το υδρογόνο μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια τομείς που δεν προσφέρονται για εξηλεκτρισμό και να προσφέρει δυνατότητες αποθήκευσης για την εξισορρόπηση των διακυμάνσεων των ροών ανανεώσιμης ενέργειας.

Με αυτά τα δεδομένα, προτεραιότητα από την πλευρά της Επιτροπής είναι η ανάπτυξη του ανανεώσιμου υδρογόνου, το οποίο θα παράγεται κυρίως με χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, χρειάζονται άλλες μορφές υδρογόνου χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών για την ταχεία μείωση των εκπομπών και τη στήριξη της ανάπτυξης μιας βιώσιμης αγοράς.

Ακριβώς επειδή το κόστος είναι πολύ μεγάλο, απαιτούνται αρκετά κονδύλια για να χρηματοδοτηθούν οι σχετικές επενδύσεις, τόσο στο μέτωπο της έρευνας και ανάπτυξης όσο και σε αυτό της παραγωγής. Ένα πρώτο «βήμα» προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η σύσταση ενός νέου φορέα διευκόλυνσης της αγοράς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου (ΕΤΥ), αποστολή της οποίας θα είναι να συμβάλει στην παροχή εγγυήσεων για την αγορά υδρογόνου, κάνοντας ιδίως χρήση των πόρων του Ταμείου Καινοτομίας.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την Ενέργεια ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης