ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΚτΠ Α.Ε.: Έτοιμη να ανεβάσει ρυθμούς για την προκήρυξη των υπόλοιπων έργων πληροφορικής

ΚτΠ Α.Ε.: Έτοιμη να ανεβάσει ρυθμούς για την προκήρυξη των υπόλοιπων έργων πληροφορικής

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ Α.Ε., Σταύρος Ασθενίδης

CNN GREECE

Σε φάση εγρήγορσης δείχνει να βρίσκεται η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. προκειμένου να πετύχει να ολοκληρώσει την προκήρυξη ακόμη 60 έργων πληροφορικής προκειμένου να ολοκληρώσει τον υπάρχοντα σχεδιασμό που αφορά την ψηφιοποίηση του ελληνικού Δημοσίου.

«Επιταχύνουμε για την προκήρυξη περίπου 60 έργων, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του διευθύνοντος συμβούλου της ΚτΠ Α.Ε., Σταύρου Ασθενίδη κατά τη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης του φορέα όπου έγινε ένας απολογισμός του μέχρι τώρα έργου. Όπως σημείωσε ο κ. Ασθενίδης, από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί περισσότεροι από 280 διαγωνισμοί που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ η ΚτΠ Α.Ε. υπέγραψε 320 συμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ έχει πληρώσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε αναδόχους έργων αλλά και τους δικαιούχους διαφόρων δράσεων, ενώ πρόσθεσε ότι ο φορέας διαχειρίζεται περίπου 380 έργα, προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ σε διάφορες φάσεις ωριμότητας. Επιπλέον, η ΚτΠ Α.Ε. πρωταγωνιστεί στην υλοποίηση του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0». με σχεδόν 80 έργα και δράσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, τα χρονικά όρια όσον αφορά στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πλέον ασφυκτικά και υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο κάποια έργα που είτε έχουν ήδη προκηρυχθεί και δεν έχουν προχωρήσει με τους κατάλληλους ρυθμούς είτε δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαγωνιστική διαδικασία να μην προχωρήσουν τελικά. Μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Ασθενίδης άφησε ανοικτό ένα τέτοιο σενάριο, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι δεν θα δημοπρατηθούν έργα στα τέλη του 2024 που θα έχουν χρόνο υλοποίησης πέρα από το 2025, το οποίο είναι και το όριο που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ποια έργα θα είναι αυτά είναι κάτι που δεν έχει ακόμη καθοριστεί με την ΚτΠ Α.Ε. να είναι σε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πάντως, όπως διευκρινίστηκε υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο τα κονδύλια που προορίζονταν για έργα που δεν θα προχωρήσουν να διοχετευθούν τελικώς σε υπάρχοντα έργα, η πρώτη φάση των οποίων έχει ολοκληρωθεί αλλά απαιτούν επιπλέον πόρους.

Papastergiou

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου

CNN Greece

Στο θέμα των στενών χρονικών ορίων αναφέρθηκε στη δική του ομιλία και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι «πρέπει να τρέξουμε μέχρι το 2025 που είναι η προθεσμία απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και φυσικά από το ΕΣΠΑ». Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στο ανθρώπινο δυναμικό τόσο της ΚτΠ όσο και γενικότερα του δημοσίου τομέα τα οποία μένουν στην θέση τους και εργάζονται για την επίτευξη των στόχων ενώ έχουν προσφορά εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει με τις καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής, ο κ. Ασθενίδης επεσήμανε ότι δεν έχει υπάρξει κάποια καθυστέρηση στους νέους διαγωνισμούς και δεν υπάρχει κάποια καταγγελία που να αφορά την ΚτΠ Α.Ε. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε ότι είναι πάνω από 65 οι εταιρείες που έχουν κηρυχθεί ανάδοχοι για την υλοποίηση έργων, ενώ αν συμπεριληφθούν και οι «υπεργολάβοι» τότε ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει μέρος των έργων που έχει προκηρυχθεί ξεπερνά τις 120.

Ο κ. Ασθενίδης τόνισε ακόμη ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας πιο ανοιχτής, συνδεδεμένης και δυναμικής κοινωνίας που επωφελείται από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών. «Θέλουμε να είμαστε πίσω από κάθε δράση που κάνει την Δημόσια Διοίκηση πιο φιλική και προσιτή, με ψηφιακά εργαλεία που εξυπηρετούν τις συναλλαγές των πολιτών, σε κάθε γωνιά της χώρας προσφέροντας λύσεις σε κάθε ανάγκη που υπάρχει. Είτε είναι η τηλεργασία, η εκπαίδευση εξ αποστάσεως, η απόδοση δικαιοσύνης, η τηλεϊατρική, οι οικονομικές συναλλαγές» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ Α.Ε.

Askounis

Ο πρόεδρος της ΚτΠ Α.Ε., Δημήτρης Ασκούνης

CNN Greece

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη συμβολή της ΚτΠ Α.Ε. στην υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης πολιτών και επιχειρήσεων. «Η εταιρεία μας πλέον έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη αυτών των προγραμμάτων. Τα οποία είναι fast track και απαιτούν μεγάλη τεχνογνωσία αλλά και αξιοπιστία τις οποίες διαθέτει η εταιρεία μας» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του προέδρου της ΚτΠ Α.Ε., Δημήτρης Ασκούνης. «Η Ψηφιακή Μέριμνα, το Freedom Pass, το Fuell Pass, το Power Pass το Market Pass, το Dentist Pass, το Youth Pass, ο Τουρισμός για όλους, το smart readiness, o ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι προγράμματα που έτυχαν μεγάλης ανταπόκρισης από πολίτες και επιχειρήσεις, και όλοι οι δικαιούχοι ικανοποιήθηκαν άμεσα και εύκολα. Έχουμε 11 τέτοιες δράσεις, σε διάφορες φάσεις ωριμότητας που έχουν συνολικό προϋπολογισμό 1,02 δισ. ευρώ» επεσήμανε ο κ. Ασκούνης.

«Ακόμη, βιώνουμε ήδη, εμείς οι ίδιοι, ως πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις, ψηφιακές υπηρεσίες που πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν αδύνατες. Υπηρεσίες για τις οποίες συμβάλαμε με την τεχνογνωσία μας ώστε να τις απολαμβάνουμε όλοι σήμερα. Ακολουθώντας το πρόγραμμά μας, περάσαμε από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση. Προς αυτή την κατεύθυνση προχωράμε σε σημαντικές ψηφιακές παρεμβάσεις στον τομέα της τεχνολογίας, της υγείας, της δικαιοσύνης, της οικονομίας, της διπλωματίας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της γεωργίας, κ.ά.» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚτΠ Α.Ε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ