«Μαγνήτης» επενδύσεων τα τρόφιμα και τα ποτά
Σημαντική κινητικότητα στο «μέτωπο» των επενδύσεων παρατηρείται στον κλάδο των τροφίμων και ποτών ενώ φαίνεται πως «ζεσταίνεται» το ενδιαφέρον και για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες.
Παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών που αναδιαμόρφωσαν την εικόνα του επιχειρηματικού χάρτη, οι εγχώριες επιχειρήσεις έχοντας στραμμένο πλέον το βλέμμα προς την επόμενη μέρα, προχωρούν σε κινήσεις προκειμένου να εδραιώσουν ή να ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά. Την ίδια στιγμή άλλωστε που τα τρόφιμα και τα ποτά συνεχίζουν να βρίσκονται στο «ραντάρ» των επενδυτικών fund.
«Πρωταγωνιστής» του προηγούμενου έτους ήταν κυρίως ο κλάδος των ποτών (εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά και μη αλκοολούχα ποτά) όπου καταγράφηκαν σημαντικές κινήσεις στο μέτωπο των επενδύσεων από πλευράς των επιχειρήσεων καθώς και νέες συμφωνίες. Για το επόμενο διάστημα, αναμένονται εξελίξεις και σε εταιρείες του κλάδου των τροφίμων.
Την ίδια στιγμή, έναν νέο γύρο συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ προβλέπουν για τα προσεχή 2-3 χρόνια παράγοντες του αγοράς, εκτιμώντας πως μικρότερου και μεσαίου μεγέθους αλυσίδες οι οποίες δεν θα μπορούν να επιβιώσουν θα απορροφηθούν από μεγαλύτερες του κλάδου που θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους. Όπως για παράδειγμα στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές οι οποίες δίνουν ώθηση στις πωλήσεις ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις που ήδη έχουν καταγραφεί στην αγορά εντός του 2024, μεταξύ των πιο πρόσφατων είναι του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (SMERC fund) συμφερόντων του Νίκου Καραμούζη, το οποίο απέκτησε – μέσω της «Αγριά Εμπορική ΑΕ»- επιπλέον της αρχικής του περσινής επένδυσης και το 25% που κατείχε στην ΕΨΑ η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων. Πέραν όμως των επενδυτικών πλάνων για τη νέα εποχή της ΕΨΑ που παρουσίασε ο κ. Καραμούζης την προηγούμενη εβδομάδα, το fund συνεχίζει να αναζητά και νέες επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον του για τον κλάδο των τροφίμων οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορούν σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο του ελαιόλαδου.