Aκίνητα: Ο «γολγοθάς» της κατοικίας για τους Έλληνες
Την ίδια στιγμή που η αγορά σπιτιού αποτελεί ένα «άπιαστο» όνειρο για πολλούς Έλληνες, ειδικά στην πρωτεύουσα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, ακόμη κι η ενοικίαση κατοικίας έχει εξελιχθεί πλέον σε μια «δύσκολη εξίσωση».
Η Αθήνα αποτελεί την πέμπτη πιο ακριβή πόλη -μαζί με το Λονδίνο - για την αγορά ακινήτου, βάσει της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε από τον CEO της Cerved Property Services, Δημήτρη Ανδρίτσο στο συνέδριο του 17ου RED MEETING POINT. Είναι ενδεικτικό, ότι ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα που αμείβεται με τον μέσο μισθό, χρειάζεται πάνω από 11 χρόνια προκειμένου να αποκτήσει ένα διαμέρισμα 60 τμ. ηλικίας 20-30 ετών, όπως προκύπτει από τη σχετική ανάλυση της Cerved Property Services, συνδυάζοντας στοιχεία από την «Εργάνη» και τη UBS.Με βάση τα ίδια στοιχεία, πάνω από την Αθήνα βρίσκονται το Τελ Αβίβ, το Παρίσι, το Τόκιο και στην πρώτη θέση το Χονγκ Κονγκ.
Ωστόσο, ακόμη κι η «εναλλακτική» λύση της ενοικίασης, για όσους δεν διαθέτουν δικό τους σπίτι, δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού οι τιμές των ενοικίων τραβούν διαρκώς την ανηφόρα και οι ενοικιαστές οδηγούνται τελικά σε αρκετούς «συμβιβασμούς», προκειμένου να βρουν σπίτι. Όπως προκύπτει από την έρευνα της Metron Analysis, για λογαριασμό της Update Entertainment σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, καταγράφεται σημαντική απόκλιση, ανάμεσα στο εμβαδόν της παρούσας και της ιδανικής κατοικίας, στην οποία διαμένουν οι ενοικιαστές. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στα 69 τμ. έναντι 94 τμ. που θεωρούν ως ιδανική.
Όσον αφορά στις προτεραιότητες που βάζουν οι ενοικιαστές που αναζητούν σπίτι, η ασφαλής περιοχή και η ανακαινισμένη κατοικία αποτελούν τα σημαντικότερα κριτήρια σύμφωνα με όσα δηλώνει η πλειονότητα των ερωτηθέντων. Ο θόρυβος είναι το επόμενο που απασχολεί τους ενοικιαστές, όπως επίσης εάν το ακίνητο είναι ενεργειακά αναβαθμισμένο.
Σε ό,τι αφορά το καθεστώς κατοικίας, το 61% δηλώνει ότι μένει σε ιδιόκτητη κατοικία, και περισσότερο οι μεγαλύτερης ηλικίας (75% στους 45-60) ενώ το 34% ενοικιάζει, περισσότερο οι νεότερης ηλικίας (43% στους 18-44). Ανάμεσα σε όσους νοικιάζουν, το 37% θεωρεί ότι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια το ενοίκιο έχει αυξηθεί πολύ και το 37% ότι έχει αυξηθεί μεν αλλά λίγο, ενώ μόνο ένα 24% δηλώνει ότι έχει παραμείνει σταθερό. Παράλληλα, μόλις 1 στους 10 ερωτηθέντες της έρευνας, θεωρεί πολύ πιθανή την αγορά κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας τα επόμενα χρόνια ενώ το ενδεχόμενο αυτό είναι καθόλου πιθανό για πάνω από 4 στους 10.