ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αλλάζει η ελληνική νομοθεσία για το blockchain - Ρυθμίσεις για τα χρηματοπιστωτικά μέσα

Αλλάζει η ελληνική νομοθεσία για το blockchain - Ρυθμίσεις για τα χρηματοπιστωτικά μέσα
pexels / leeloothefirst

    Νέες διατάξεις για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών μέσων που διακινούνται με χρήση τεχνολογίας blockchain, όπως μετοχές και ομόλογα, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, στο πλαίσιο της προσαρμογής της ελληνικής στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    Στόχος είναι η λήψη εφαρμοστικών μέτρων του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/858 σχετικά με τις υποδομές της αγοράς τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού («Distributed Ledger Technology» ή «DLT»).

    Προς τον σκοπό αυτό διευρύνεται ο ορισμός του χρηματοπιστωτικού μέσου, ώστε να περιλαμβάνει και τα χρηματοπιστωτικά μέσα (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.) που διακινούνται μέσω τεχνολογίας blockchain (DLT).

    Παράλληλα, ορίζεται η αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του Κανονισμού 2022/858 για τις επιχειρήσεις επενδύσεων και τα πιστωτικά ιδρύματα που διαχειρίζονται πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης DLT.

    Και τέλος, εισάγονται διατάξεις σχετικά με το πού καταχωρούνται τα χρηματοπιστωτικά μέσα DLT, ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πώς μεταβιβάζονται και πώς συστήνονται εμπράγματα δικαιώματα.

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ