ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το «σύννεφο» που είναι υποβρύχιο και ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας στη μεταφορά δεδομένων

Το «σύννεφο» που είναι υποβρύχιο και ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας στη μεταφορά δεδομένων
VODAFONE

Με τις ανακοινωμένες επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων (data centers) αλλά και υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, όσον αφορά στην Ελλάδα, να αυξάνονται διαρκώς, αρκετοί αναρωτιούνται αν υπάρχει πραγματικά ανάγκη για τέτοιου είδους χωρητικότητες και υπολογιστική ισχύ. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι ενδεχομένως ούτε αυτές οι επενδύσεις που θα γίνουν να είναι αρκετές.

«Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα καλώδια οπτικών ινών» σημειώνει στο CNN Greece, ο Jurgen Hatheier, γενικός διευθυντής τεχνολογίας (CTO) για την περιοχή της Ευρώπης και της Ασίας στη Ciena, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε διεθνή καλώδια οπτικών ινών και σχετικές υποδομές. Σύμφωνα με τα στελέχη της Ciena, τα οποία συναντήσαμε στο πρόσφατο MWC Barcelona, οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα αυξάνονται σε όλες τις περιοχές του κόσμου με την Αφρική, πάντως, να είναι εκείνη όπου υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα λόγω ότι, μέχρι τώρα, δεν είχαν γίνει σημαντικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τη Ciena, η ανάγκη για μεγαλύτερες χωρητικότητες των δικτύων οπτικών ινών οφείλεται στη γεωμετρική αύξηση της παγκόσμιας κίνησης δεδομένων, η οποία εκτιμάται ότι διπλασιάζεται κάθε 2,5 χρόνια! Η Ciena είναι μεν από τους κατασκευαστές που έχουν βοηθήσει ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα των καλωδιακών δικτύων οπτικών ινών και γενικότερα να είναι εφικτή η μεταφορά μεγαλύτερου όγκου δεδομένων αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Και γι’ αυτό απαιτούνται περισσότερα καλώδια.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Ciena, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τα 550 υποθαλάσσια δίκτυα οπτικών ινών παγκοσμίως, μέσα από τα οποία διακινείται περίπου το 99% της παγκόσμιας τηλεπικοινωνιακής κίνησης. «Μιλάμε για τις υποδομές στο cloud αλλά στην πραγματικότητα αυτό βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας» σημειώνει χαμογελώντας ο κ. Hatheier.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Μία από τις περιοχές όπου παρατηρείται έντονη κινητικότητα όσον αφορά στη δημιουργία υποθαλάσσιων δικτύων οπτικών ινών είναι και αυτή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα να αρχίζει να αποκτά κομβικό ρόλο.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Ciena, αυτό είναι λογικό δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αύξηση της χωρητικότητας όσον αφορά στη μεταφορά δεδομένων από την Ινδία προς την Ευρώπη αφενός και αφετέρου οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο θέλουν να έχουν εναλλακτικές οδεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή μπορεί στη Μεσόγειο η Μασσαλία να είναι το σημείο που καταλήγουν σχεδόν όλα τα μεγάλα υποθαλάσσια καλώδια, αλλά απαιτείται να υπάρχει και άλλο ένα σημείο στην ευρύτερη περιοχή που να μπορεί να διαχειριστεί την κίνηση.

Η Ελλάδα είναι μία από τις πλέον κατάλληλες περιοχές και δεν είναι τυχαία η κινητικότητα που υπάρχει με την Κρήτη να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει μία σειρά από ανακοινώσεις από τη Grid Telecom για συνεργασίες με τηλεπικοινωνιακούς φορείς για καλώδια που θα φθάνουν στην Κρήτη, ενώ, παράλληλα, είδαμε και την Islalink να ενεργοποιεί ένα καλώδιο που συνδέει την πόλη του Κρότωνα στην Ιταλία με την Πρέβεζα. Την ίδια στιγμή, προχωρά και το έργο για τη δημιουργία του East Med Corridor (EMC), ένα υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών, το δυτικό μέρος του οποίου, θα συνδέει τη Μέση Ανατολή με τη δυτική Ευρώπη με την Ελλάδα να έχει κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση του και τη ΔΕΗ να ελέγχει το 25% της συγκεκριμένης κοινοπραξίας.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλές συζητήσεις για καλώδια που θα προσαιγιαλώνονται και στην Κρήτη, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό κόμβο διακίνησης δεδομένων τόσο για τη νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και για τη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά για τις επενδύσεις στα data centers, σύμφωνα με τα στελέχη της Ciena, στο προσεχές μέλλον θα δούμε τεράστια αύξηση των αναγκών σε υπολογιστική ισχύ σε τοπικό επίπεδο. Ιδίως σε χώρες όπου η οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη, εκεί οι ανάγκες για data center υποδομές θα αυξάνονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς.