Η πριμοδότηση των «πράσινων» επενδύσεων στο επίκεντρο του αναπτυξιακού νόμου
Ανανεώθηκε:
Η μοριοδότηση των πράσινων επενδύσεων αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα των νέων κριτηρίων που σχεδιάζει να εντάξει στον αναπτυξιακό νόμο, το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ειδικότερα, οι άξονες πάνω στους οποίους σχεδιάζονται οι αλλαγές στον Αναπτυξιακό νόμο αφορούν στην υποστήριξη της πράσινης μετάβασης, στην μεταποίηση στρατηγικών και κρίσιμων πρώτων υλών, στα ναυπηγεία και στη βιομηχανία παραγωγής εξοπλισμού πλοίων και οχημάτων, στη μεταποίηση τροφίμων και στην κλωστοϋφαντουργία.
Επιτακτική ανάγκη η προσαρμογή στις απαιτήσεις της κλιματικής κρίσης
Οι επενδύσεις για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, από την ενέργεια και τη γεωργία έως τον τουρισμό και τη ναυτιλία αποτελούν προτεραιότητα για την επιχειρηματική κοινότητα προκειμένου να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Οπότε, όπως σχολιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα στελέχη του υπουργείου, «η εισαγωγή καινούργιων, δίκαιων και αντικειμενικών κριτηρίων με στόχευση στην υιοθέτηση υψηλών ESG προϋποθέσεων και την εισαγωγή κριτηρίων των συγχωνεύσεων επιχειρήσεων αποτελούν βασικό προσανατολισμό».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι κρίσιμοι τομείς που σχεδιάζεται να δοθεί έμφαση στο μέλλον με την πριμοδότησή τους στον Αναπτυξιακό νόμο είναι - σε ό,τι αφορά στον τομέα παραγωγής - για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης είναι οι εξής:
- η παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας,
- η παραγωγή φωτοβολταϊκών πλαισίων ή εξοπλισμού από τον οποίον συνίστανται,
- η παραγωγή ανεμογεννητριών ή εξοπλισμού από τον οποίον συνίστανται,
- η παραγωγή εξοπλισμού δέσμευσης άνθρακα,
- η παραγωγή προϊόντων μέσων τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα,
- η παραγωγή μηχανημάτων ανακύκλωσης και η
- παραγωγή πλαστικών πρώτων υλών μέσω τεχνολογίας χημικής ανακύκλωσης.
Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο τομέας μεταποίησης στρατηγικών και κρίσιμων πρώτων υλών όπως το γάλλιο, το νικέλιο , το αλουμίνιο (εξόρυξη, εμπλουτισμός, εξευγενισμός), ο τομέας των ναυπηγείων αλλά και γενικότερα της βιομηχανίας παραγωγής εξοπλισμού πλοίων και οχημάτων, ο τομέας της μεταποίησης τροφίμων και η κλωστοϋφαντουργία.
Σε ό,τι αφορά στην μοριοδότηση, για την ένταξη στον Αναπτυξιακό, τα νέα κριτήρια αξιολόγησης των εταιρειών, που βρίσκονται υπό επεξεργασία, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με τις εξής δράσεις:
- Συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα/πανεπιστήμια για δράσεις έρευνας και καινοτομίας
- Κατοχή πατεντών βιομηχανικής ιδιοκτησίας
- Υψηλός δείκτης εξωστρέφειας (αξια εξαγωγών)
- Δημοσιευμένες ετήσιες εκθέσεις αειφορίας (ESG)
- Εγκατάσταση επιχειρήσεων σε βιομηχανικά πάρκα (οργανωμένους υποδοχείς)
- https://www.cnn.gr/tag/prasines-ependyseisΣυγχωνεύσεις/Εξαγορές.