Στεγαστικά δάνεια: Ποιοι κερδίζουν από τα «παγωμένα» επιτόκια - Τα νέα δεδομένα
«Ανάσα» δίνει σε χιλιάδες δανειολήπτες η απόφαση των ελληνικών τραπεζών να παρατείνουν το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια για τους συνεπείς δανειολήπτες, με φόντο τις αποφάσεις της ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε μείωση μέχρι να επιτευχθεί μείωση του πληθωρισμού στα επιθυμητά επίπεδα.
Η παράταση του «παγώματος» είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς το άλμα που κατέγραψαν τα επιτόκια του ευρώ τα τελευταία χρόνια «μεταφράζονται σε «καπέλο» χιλιάδων ευρώ σε ετήσια βάση για τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Μάλιστα οι αυξήσεις οι οποίες έχουν σημειωθεί ήδη ανέρχονται σε επιπλέον 150 ευρώ το μήνα περίπου για ένα δάνειο 100.000 ευρώ 15ετούς διάρκειας.
Αυτό σημαίνει πως αν εντός του 2024 αρθεί το «ταβάνι» που έχουν βάλει οι τράπεζες στις δόσεις των στεγαστικών δανείων, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων».
Δωδεκάμηνη παράταση
Σε αυτό το κλίμα, την αρχή έκανε η Eurobank, η οποία ανακοίνωσε 12μηνη παράταση στην διατήρηση ανώτατου ορίου στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ακολούθησε η ανακοίνωση της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ αντίστοιχες αποφάσεις αναμένεται να λάβουν το σύνολο των ελληνκών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται πως το σχετικό μέτρο είχε ληφθεί ένα χρόνο πριν, όταν το βασικό επιτόκιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν στο 3,25. Σήμερα έχουμε 75 μονάδες βάσης υψηλότερα, κοντά στο 4 με 4,25.
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από μερικές μέρες (21/2), ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, έστειλε μήνυμα προς τις τράπεζες να διατηρήσουν και φέτος τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων.
Πότε να περιμένουμε μείωση των επιτοκίων
Στην συνεδρίαση της Πέμπτης 7/3, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβληατα τα τρία βασικά επιτόκια του ευρώ επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.
Όπως ανακοινώθηκε, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ακόμα έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια ,ωστόσο δεν αποκλείεται να το κάνει το καλοκαίρι του 2024, δεδομένου ότι οι δείκτες του πληθωρισμού θα υποχωρίσουν στο επιθυμητό επίπεδο.