ΔΥΠΑ: Νέες δράσεις για 130.000 άνεργους και εργαζόμενους
Νέες δράσεις για συνολικά 130.000 πολίτες, ανέργους και εργαζόμενους, προανήγγειλε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής της ΔΥΠΑ και Εθνικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων.
Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων «Ενισχύοντας την Ελλάδα με Δεξιότητες για ένα Βιώσιμο Μέλλον» που διοργάνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ο κ. Πρωτοψάλτης μίλησε για τις νέες δράσεις που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα και οι οποίες αφορούν συνολικά 130.000 πολίτες.
Μάλιστα, η πρώτη από αυτές θα ξεκινήσει ήδη από τον επόμενο μήνα και θα αφορά την κατάρτιση σε πράσινες δεξιότητες, για 50.000 ανέργους και εργαζόμενους, οι οποίοι θα λάβουν digital and green certificates.
Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν προγράμματα που θα αφορούν σε:
- κατάρτιση σε πανεπιστήμια για 25.000 ανέργους και εργαζόμενους,
- AI training για 10.000 ανέργους και εργαζόμενους,
- επαγγελματική κατάρτιση οδηγών για 10.000 ανέργους,
- κατάρτιση προσωπικού ασφαλείας για 5.500 ανέργους,
- advance digital skills για 1.000 ανέργους.
260.000 δικαιούχοι έλαβαν επαγγελματική κατάρτιση
Παράλληλα, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ παρουσίασε το σημαντικό έργο που έχει ήδη υλοποιήσει στον τομέα της κατάρτισης και τα φιλόδοξα προγράμματα που προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον
Όπως επισήμανε, ήδη 260.000 Έλληνες έχουν ολοκληρώσει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και έχουν ήδη λάβει πιστοποιήσεις.
Από αυτούς:
- το 68% ήταν γυναίκες,
- το 69% διάλεξαν προγράμματα που αφορούσαν σε ψηφιακές δεξιότητες,
- το 50% ήταν απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
- το 42% ήταν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ
- το 58% των καταρτιζόμενων ζούν εκτός Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Μέχρι το 2025, στόχος της ΔΥΠΑ είναι να έχουν πιστοποιηθεί σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες 500.000 Έλληνες, ώστε να βελτιωθεί η χαμηλή θέση που κατέχει η Ελλάδα στους ευρωπαϊκούς πίνακες που καταγράφουν τις εθνικές επιδόσεις στους τομείς της ανάπτυξης, ενεργοποίησης και αντιστοίχισης δεξιοτήτων.
Επίσης 36.000 Έλληνες έχουν ολοκληρώσει προγράμματα τεχνολογικών κολοσσών με τους οποίους συνεργάζεται η ΔΥΠΑ, Microsoft, Cisco, Amazon, Huawei, Coursera και Google.
Εργαλείο αιχμής το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
«Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ιστορική ευκαιρία» τόνισε ο Σπ. Πρωτοψάλτης «με πρωτόγνωρους πόρους που θα ανέλθουν στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ να διατίθενται μόνο για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων και εργαζομένων. Σε αυτή την προσπάθεια προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δε θα μείνει πίσω. Αναπτύσσουμε ειδικά στοχευμένα προγράμματα για ομάδες όπως οι κρατούμενοι και όσοι βρίσκονται σε προγράμματα απεξάρτησης.»
Η ΔΥΠΑ έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με δήμους, συνεταιρισμούς και πανεπιστήμια, όπως επίσης σε συνεργασίες με εταιρείες και σε δράσεις open day των επαγγελματικών σχολών της ΔΥΠΑ σε όλη την επικράτεια.
Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί έχει ιδρύσει το Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού, την ψηφιακή πύλη δεξιοτήτων και το Εθνικό μητρώο παρόχων συνεχόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, που προσφέρει παρακολούθηση της πορείας των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.
Διαθέτει 143 εκατ. ευρώ για κτιριακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, ενώ έχει ξεκινήσει επτά πειραματικές σχολές στον τουρισμό σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και το ΙΝΣΕΤΕ για εκπαίδευση των μαθητών σε εργασία σε ξενοδοχεία υψηλού επιπέδου.