ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εξαγορές και συγχωνεύσεις: Ποιοι κλάδοι «πρωταγωνιστούν» και προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον

Εξαγορές και συγχωνεύσεις: Ποιοι κλάδοι «πρωταγωνιστούν» και προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον
pixabay

Mετά το ρεκόρ 15ετίας που καταγράφηκε σε αριθμό εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2023 και η εικόνα έως τώρα για το τρέχον έτος, δείχνει την ίδια δυναμική.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα επεσήμανε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της PWC ο κ. Θανάσης Πανόπουλος, Partner και επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας, «τα πρώτα στοιχεία του 2024 δείχνουν ότι η τρέχουσα χρονιά μπορεί να αποτελέσει ακόμη μια χρονιά - ρεκόρ».

Αιχμή του δόρατος, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί ο κλάδος της ενέργειας και ειδικότερα των ΑΠΕ, ενώ εντός του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί μια σειρά αποκρατικοποιήσεων συνολικής αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ.

Πέραν της ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι κλάδοι οι οποίοι προσελκύουν τον ενδιαφέρον ώστε να προκύψουν νέες συμφωνίες, όπως επισημάνθηκε είναι οι τηλεπικοινωνίες και η τεχνολογία που επίσης «πρωταγωνίστησαν το 2023 καθώς και ο κλάδος τροφίμων και ποτών.

Συνολικά 116 εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2023

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης της PWC, το 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 116 εξαγορές και συγχωνεύσεις, 22 περισσότερες σε σχέση με το 2022, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ 15ετίας. «Το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη σταθερότητας και μετασχηματισμού σε μια σειρά από κλάδους της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο κ. Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας. Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, κατευθύνθηκε στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, των ΜΜΕ και της Τεχνολογίας ενώ ακολούθησε ο κλάδος της Ενέργειας και των ΑΠΕ με συναλλαγές «σαφώς υψηλότερες σε αξία, επιβεβαιώνοντας τόσο το εγχώριο, όσο και το διεθνές ενδιαφέρον», όπως σημείωσε ο κ. Μακρυπίδης.

PWC.jpg

Η συναλλαγή με την υψηλότερη αξία ήταν η εξαγορά των θυγατρικών της Enel SpA στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ ύψους 1.240 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως για ακόμη ένα έτος παρατηρήθηκε συνεχιζόμενη επενδυτική δραστηριότητα από Εταιρείες Ιδιωτικών Κεφαλαίων (Private Equity). Συγκεκριμένα, το 25% της συνολικής αξίας των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε από Εταιρείες Ιδιωτικών Κεφαλαίων (1,5 δισ. ευρώ με 24 συναλλαγές να αφορούν επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες).

Παράλληλα το γεγονός ότι για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία Έλληνες επενδυτές συνήψαν συμφωνίες άνω των 3 δισ. ευρώ με ξένες επιχειρήσεις επιβεβαιώνει την εξωστρέφεια και τη δυναμική της εγχώριας οικονομίας, όπως επεσήμανε ο κ. Πανόπουλος.

Σύμφωνα με την PwC Ελλάδας, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. ευρώ το 2023 εκ των οποίων τα 5,9 δισ. ευρώ προέκυψαν από Εξαγορές και Συγχωνεύσεις (Ε&Σ), 601 εκατ. ευρώ αφορούν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, 345 εκατ. ευρώ Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου οι οποίες καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές και 1,6 δισ. ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις (συμπεριλαμβανομένων αποεπενδύσεων του ΤΧΣ).