«Σαφάρι» από τους ενοικιαστές για προσιτή στέγη - Η στροφή σε εναλλακτικές λύσεις
Με τις τιμές των ενοικίων να «τραβούν την ανηφόρα», ακόμη και στις άλλοτε οικονομικές περιοχές, οι ενοικιαστές αναζητούν όλο και πιο συχνά πλέον, εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να βρουν προσιτή στέγη.
Ενδεικτικό της εικόνας που παρατηρείται στην Αττική είναι ότι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυση του Spitogatos Insights, στις οικονομικότερες περιοχές του λεκανοπεδίου η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται από 7 ευρώ ανά τ.μ και πάνω.
Συγκεκριμένα, Αχαρνές με 7 ευρώ το τ.μ, Κερατσίνι και Άγιοι Ανάργυροι με 7,1 ευρώ το τμ, Μαραθώνας με 7,2 ευρώ το τμ. και Σπάτα με 7,3 ευρώ το τ.μ, αποτελούν τις γειτονιές με τα πιο προσιτά ενοίκια. Αυτό σημαίνει πως με βάση τα ίδια στοιχεία, για ένα σπίτι 50 τ.μ ακόμη και στις οικονομικότερες περιοχές, ο ενοικιαστής θα κληθεί να πληρώνει πάνω από 350 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο.
Το ζητούμενο βεβαίως δεν είναι μόνο να βρει κανείς κατοικία σε όσο το δυνατό καλύτερη τιμή αλλά και σε ποια κατάσταση θα είναι αυτή καθώς και ποιες παροχές θα του προσφέρει. Προηγούμενη έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estate το 2023 για παράδειγμα, έδειχνε πως στο κέντρο της Αθήνας σε ποσοστό 80% οι κατοικίες έως 50τ.μ πρώτου ορόφου και πάνω, με ζητούμενο ενοίκιο έως 400 ευρώ είναι κατασκευής έως το 1980, δηλαδή τουλάχιστον 44 ετών.
Συγκατοίκηση, συνιδιοκτησία και μετακόμιση
Με βάση τα παραπάνω, όσοι δεν διαθέτουν δικό τους σπίτι, αναζητούν πλέον άλλες λύσεις προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος της ενοικίασης αλλά και της συντήρησης ενός σπιτιού.
Η συγκατοίκηση φαίνεται να κερδίζει πλέον όλο και περισσότερο έδαφος και στη χώρα μας, περισσότερο βεβαίως στις μικρότερες ηλικίες. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Remax πάνω από ένας στους δύο Έλληνες (57,5%) θα έβλεπε θετικά το ενδεχόμενο της συγκατοίκησης αναφέροντας ως πλεονεκτήματα αφενός πως είναι η αποδοτικότερη οικονομικά, επίσης την από κοινού πρόσβαση σε ανέσεις καθώς και το μειωμένο αίσθημα της απομόνωσης.
Παράλληλα, το 20% περίπου των ερωτηθέντων στρέφονται σ’ αυτήν την ιδέα για την ευελιξία του, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να μοιράσουν τον χρόνο τους σε περισσότερες τοποθεσίες.
Σημαντικό είναι επίσης το ποσοστό των Ελλήνων που θα σκέφτονταν και τη συνιδιοκτησία (67%) καθώς, όπως επισημαίνουν αποτελεί τον τρόπο ώστε να επιμερίζονται τα έξοδα συντήρησης (30,1%) και να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ακίνητα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν οικονομικά δυσπρόσιτα (24,9%).
Σε άλλες περιπτώσεις, οι ενοικιαστές αναζητώντας οικονομικότερες λύσεις, επιλέγουν να αλλάξουν κατοικία και να μετακομίσουν είτε σε πιο προσιτές περιοχές, είτε σε σπίτι με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την έρευνα της Remax πάνω από 1 στους 3 Έλληνες αναμένουν ότι θα μετακομίσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια επιλέγοντας κατά κύριο λόγο αστικά διαμερίσματα.
Το 1/4 εξ αυτών παρακινούνται από οικονομικούς παράγοντες, ποσοστό που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα της Ευρώπης, το 8% αναζητά πιο οικονομικές περιοχές, ενώ πάνω από το 6% στοχεύει να μειώσει τα έξοδα του δανείου ή της ενοικίασης.