Χατζηδάκης: «Χρυσή τομή» με πέντε βασικές παρεμβάσεις για παραλίες και αιγιαλούς
Bλέποντας την απαράδεκτη κατάσταση που παρατηρήθηκε πέρυσι με αλλεπάλληλες παρανομίες και καταγγελίες, στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι να αντιμετωπίσει το ζήτημα βρίσκοντας ισορροπία μεταξύ της λελογισμένης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο αναφορικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση επιχείρησε να βρει μια χρυσή τομή με βάση την κοινή λογική και τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
Αναλύοντας τις διατάξεις και τους στόχους των ρυθμίσεων, ο υπουργός είπε ότι με το νομοσχέδιο επιδιώκουμε την προστασία των αιγιαλών, θεσπίζονται οι «απάτητες παραλίες» και διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, σημειώνοντας πως «εάν ακούσουμε τις προτάσεις σας και περιμένουμε να γίνουν οι περιβαλλοντικές μελέτες για να καθοριστούν οι 'απάτητες παραλίες', θα παραμείνει το περυσινό 'λαμπρό' καθεστώς, έως ότου δεήσουν οι μελετητές να κάνουν τις μελέτες τους».
Θεσπίζεται η κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με ηλεκτρονική διαδικασία και μπαίνει φρένο « στο 'μπάχαλο' που επικρατούσε, που οι διαγωνισμοί γίνονταν όποτε ήθελε ο καθένας και οι παραχωρησιούχοι κατελάμβαναν προκαταβολικά το χώρο».
Οι βασικές ρυθμίσεις
- Προστασία των αιγιαλών με διαβάθμιση που περιλαμβάνει και τις «απάτητες παραλίες» και διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών.
- Κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με ηλεκτρονική διαδικασία.
- Θέσπιση νέων υποχρεώσεων για τους παραχωρησιούχους και τους Δήμους για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, την εξυπηρέτηση του κοινού, την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος και ιδίως για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία.
- Πλαίσιο ελέγχων που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες.
- Αυστηρότερες ποινές που φθάνουν μέχρι τη σφράγιση των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, δημιουργούνται νέες υποχρεώσεις για τους παραχωρησιούχους, αλλά και τους δήμους, για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και «για πρώτη φορά εισάγεται διοικητική κύρωση για όσους παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους».
Αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες για τους ελέγχους. «Υπάρχει υποστελέχωση των υπηρεσιών, αλλά πέρυσι κάναμε 4.500 ελέγχους και βρήκαμε 1.750 παραβάσεις». Παράλληλα, το υπουργείο είναι σε συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ώστε να γίνονται έλεγχοι και με drones.
Ειδικά για την αυστηροποίηση των ποινών, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι αυτές θα φτάνουν μέχρι τη σφράγιση των επιχειρήσεων. Για τον ορισμό της παραλίας επανέρχεται η ρύθμιση που ίσχυε το 2001 με νόμο του ΠΑΣΟΚ έως το 2019.
Για τις προθεσμίες υλοποίησης των νέων ρυθμίσεων, προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για την πρώτη εφαρμογή το 2024, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνουν οι διαγωνισμοί εκμίσθωσης.