Σδούκου: Η Ελλάδα περιφερειακός ενεργειακός κόμβος για τη ΝΑ Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο
Σε εκτενείς συζητήσεις για όλες τις κρίσιμες πτυχές της διεθνούς μας ενεργειακής πολιτικής με κορυφαίους παράγοντες των ΗΠΑ, συμμετείχε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο της 5ης σύγκλισης του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.
Η Υφυπουργός που συνοδευόταν από τον Συντονιστή Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, Θεόδωρο Τσακίρη, παρουσίασε τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στα σχέδια της Ελλάδας να αναδειχθεί ως ο στρατηγικός ενεργειακός κόμβος διαμετακόμισης της ΕΕ για φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Κατά τη διμερή της συνάντηση με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών και τέως πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, στις 7 Φεβρουαρίου, αλλά και κατά τη σύνοδο του Στρατηγικού Διαλόγου, η κυρία Σδούκου αναφέρθηκε, αναλυτικά, στην πρόοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ, τονίζοντας τη σημασία της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο του «Great Sea Interconnector (GSI)», επενδύοντας εν προκειμένω 100 εκατομμύρια ευρώ από το κυπριακό RRF.
Σε διμερή συνάντηση με ανώτερα στελέχη του αμερικανικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, που έγινε στο περιθώριο του Στρατηγικού Διαλόγου στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η κυρία Σδούκου υπογράμμισε το ενδιαφέρον του DFC (Οικονομικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός Επενδύσεων των ΗΠΑ) να εξετάσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό σχήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ μέσα στους επόμενους μήνες και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους μια τέτοια αμερικανική επένδυση θα ήταν επωφελής για όλες τις πλευρές. Η Υφυπουργός ανέλυσε, επίσης, διεξοδικά την πολιτική της χώρας μας στα τρία άλλα μεγάλα σχέδια ηλεκτρικών καλωδίων, το GREGY, το Saudi - Greek Interconnector και το Green Aegean Interconnector, αλλά και τις εξελίξεις που αφορούν στον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Κατά την ομιλία της στις εργασίες του Στρατηγικού Διαλόγου, η κυρία Σδούκου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «φιλοδοξούμε να γίνουμε ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος για τη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι τρεις βασικές μας προτεραιότητες είναι η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και η προώθηση της απανθρακοποίησης, η υποστήριξη της ασφάλειας εφοδιασμού της περιοχής μας και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη υποδομών που συνδέουν τρεις ηπείρους. Υποδομές που θα αυξήσουν τη γεωπολιτική σταθερότητα, θα επιτρέψουν τη διαφοροποιημένη πρόσβαση στην ενέργεια και θα βοηθήσουν τη μεταφορά καθαρής ενέργειας από τον πλούσιο και δυναμικό Νότο στον διψασμένο για ενέργεια Βορρά».
Σε μια ακόμη διμερή συνάντηση που είχε η κυρία Σδούκου με τον βοηθό Υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ κ. Joshua Voltz αναφέρθηκε, επίσης, στις εξελίξεις που σχετίζονται με το EMGF (East Mediterranean Gas Forum) και τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας για τον οργανισμό που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Κατά τη συζήτηση αυτή, η Υφυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση και χρηματοδότηση του Ενεργειακού Κέντρου της Ανατολικής Μεσογείου, που προβλέπεται να συσταθεί από κοινού με τις ΗΠΑ το Ισραήλ και την Κύπρο βάσει του αμερικανικού νόμου East Med Act του 2020.
Στις 9 Φεβρουαρίου η κυρία Σδούκου συναντήθηκε, επίσης, με τον Rochdi Younsi, Αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMonbil στα γραφεία της εταιρίας στην Ουάσιγκτον. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα του κοινού σχεδιασμού για την ωρίμανση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στα θαλάσσια τεμάχια νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Τέλος, στις 7 Φεβρουαρίου η κυρία Σδούκου επισκέφθηκε μαζί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον Αμερικανό Υφυπουργό Geoffrey Pyatt στο Arlington της Βιρτζίνια τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας AES, η οποία αναπτύσσει μια σειρά από καινοτόμες επενδυτικές λύσεις για την προαγωγή της αλυσίδας παραγωγής πράσινου Η2 σε παγκόσμια κλίμακα.