ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Βιοτεχνικές επιχειρήσεις: Υπερδιπλάσιες οι συστάσεις από τις διαγραφές το 2023

Θετικό ήταν το ισοζύγιο εγγραφών- διαγραφών επιχειρήσεων στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο το 2023, με την ποσοστιαία αύξηση να είναι μάλιστα η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, οι συστάσεις επιχειρήσεων ήταν υπερδιπλάσιες από τις διαγραφές το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, εγγράφηκαν συνολικά 1.227 επιχειρήσεις το 2023, έναντι 1.125 το 2022. Από την άλλη πλευρά 526 ήταν οι διαγραφές έναντι 469 το 2022. Ως εκ τούτου το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις 701. Οι ατομικές επιχειρήσεις κατέχουν την πρώτη θέση, στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι προσωπικές μορφές (Ο.Ε, Ε.Ε), ακολουθούν οι Ι.Κ.Ε και αμέσως μετά έρχονται οι Ε.Π.Ε και Α.Ε.

Ως προς τα αντικείμενα της δραστηριότητας, οι κλάδοι που «κυριαρχούν» σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία είναι: ένδυση, ξύλο, μέταλλα, τρόφιμα- ποτά, κοσμήματα, αυτοκίνητα – μηχανουργεία, οικοδομικά, ηλεκτρολόγοι, μηχανογράφηση , γραφικές τέχνες, κομμωτήρια, στεγνοκαθαριστήρια, ταπητοκαθαριστήρια.

Όπως τόνισε ο κ. Ραβάνης «η επιχειρηματικότητα, όπως αποδείχτηκε στα χρόνια των κρίσεων, αντέχει. Ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, απέδειξαν ότι εξελίσσονται. Όχι ίσως με τους ρυθμούς που επιβάλλει η 4η βιομηχανική επανάσταση, καθώς δεν έχουν την υποστήριξη που απαιτείται, αλλά προσπαθούν να ορθοποδήσουν, να καινοτομήσουν και να εναρμονιστούν με το νέο περιβάλλον».

Από την πλευρά του ο Α΄Αντιπρόεδρος του ΒΕΑ, Κώστας Δαμίγος επεσήμανε πως οι μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν πρέπει να θεωρούνται μικρής σημασίας και αμελητέες για τη συνολική οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας μας». Αναφερόμενος στο ζήτημα της χρηματοδότησης σημείωσε πως «εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, βρίσκονται εκτός χρηματοδότησης. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΒΕΑ, όπως πρόσθεσε, «τα υφιστάμενα προγράμματα χρηματοδότησης, αφορούν στο 6% των ΜμΕ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός απευθύνεται μόλις στο 3,8%».

Την ίδια στιγμή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν παράλληλα να αντιμωπίσουν και το θέμα της έλλειψης τεχνικού εξειδικευμένου προσωπικού. «Είναι μονόδρομος για εμάς η υποστήριξη και επέκταση της τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης. Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειάζεται να ενισχυθεί το κύρος και η ελκυστικότητα των τεχνικών επαγγελμάτων, αλλά και να δημιουργηθούν κίνητρα, που θα προσελκύσουν τα νέα παιδιά» υπογράμμισε ο κ. Δαμίγος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης