Εστίαση: «Βραχνάς» για τις επιχειρήσεις το αυξημένο ενεργειακό κόστος
Σχεδόν διπλάσιο ήταν το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις εστίασης το 2023 σε σχέση με το 2021, αποτελώντας έως και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τον κλάδο.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, στη σύγκριση μεταξύ των ετών 2021-2023 παρατηρήθηκε αύξηση στο κόστος της ενέργειας σε όλων των ειδών των επιχειρήσεων της εστίασης, με τις υπηρεσίες κέτερινγκ να αποδεικνύονται ως οι πιο ενεργοβόρες ενώ τα μπαρ, οι λιγότερο ενεργοβόρες αντίστοιχα. Μεσοσταθμικά μία επιχείρηση εστίασης πλήρωσε περίπου 9.000 ευρώ για ενέργεια το 2021, σχεδόν 14.000 το 2022 ενώ υπολογίζεται ότι δαπάνησε σχεδόν 17.500 το 2023. Αυτό σημαίνει, αύξηση του κόστους κατά 79% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 44% το 2023 σε σχέση με το 2022.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας του 2022 σε σχέση με τον τζίρο που εμφάνισαν την ίδια χρονιά, μεσοσταθμικά φτάνει στο 7,75%. Οι επιχειρήσεις μπαρ εμφανίζουν το χαμηλότερο ποσοστό επί το συνόλου του τζίρου τους με 4,5% και τα εστιατόρια, το υψηλότερο με 8,7% αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή όλο και υψηλότερο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που αδυνατεί να πληρώσει τακτικά τους λογαριασμούς ενέργειας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 22% δηλώνει πως έχει πολλά χρέη, το 25% ότι δεν πληρώνει τακτικά, το 47% ότι πληρώνει «συχνά τακτικά» και μόνο το 21% πληρώνει πάντα τακτικά.
Πέραν του ενεργειακού κόστους, ωστόσο, οι επιχειρήσεις έχουν παράλληλα να αντιμετωπίσουν και τη μεγάλη επιβάρυνση από το κόστος των πρώτων υλών, λόγω των υψηλών τιμών των τροφίμων. Σύμφωνα με όσα είχε επισημάνει πρόσφατα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς στο CNN Greece, συνολικά η επιπλέον επιβάρυνση που δέχονται από το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών φτάνει το 20% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ συνολικά το λειτουργικό τους κόστος έχει ανέβει κατά 44%.